Volvo za naslovnu

U ponedjeljak 22. lipnja točno u 13 sati, 5 minuta i 4 sekunde po Greenwichu (UTC) ženski Team SCA s kormilarkom Sam Davies kao zadnji je – sedmi brod – presjekao ciljnu crtu posljednje 9. etape Volvo Ocean Racea u vodama švedskog Gothenburga. Flotu su, kako i priliči takvoj trci, spektakularno dočekale stotine brodica na moru i oko 100.000 gledatelja na kopnu, a tim je zadnjim ulaskom završio i najteži dio 12. trke maxija oko svijeta − najtežeg, najdužeg i najpoznatijeg svjetskog jedriličarskog nadmetanja za višečlane posade.

Nakon pet dana uslijedila je posljednja lučka regata u kojoj se odlučivalo tko će ukupno završiti na četvrtom mjestu, Team Alvimedica ili MAPFRE. I MAPFRE je trećim mjestom uzeo ukupno četvrto mjesto u Volvo regati. I pao je zastor, brodovi su opustjeli, vezovi utihnuli, a jedriličari se uputili na zasluženi odmor.

Volvo1

Volvo Ocean Race zapravo jedriličarski uspon na Mt. Everest, pothvat koji u devet mjeseci posadu, brod i kormilara stavlja na nevjerojatna iskušenja. Vozi se po svim morima svijeta, u svim vremenskim i klimatskim uvjetima, od polarnih do tropskih, po olujama i bonacama, po mirnome moru i po i 15-ak metara visokim oceanskim valovima. Posade za to vrijeme piju bljutavu vodu iz desalinizatora. Jedina dostupna hrana je dehidrirana iz vrećica razmućena u desaliniziranoj vodi. Kad se jednom otisnu na put, posade se ni ne peru, osim ako zapnu u debeloj bonaci te se u prisilnoj dokolici okupaju u mirnome moru. Čak je i odlazak u sanitarije i obavljanje tog, na kopnu krajnje jednostavnog posla ravno pravoj umjetnosti na često ekstremno nagnutom i posrćućem brodu.

Trka je startala još 4. listopada 2014. prvom lučkom regatom u španjolskom Alicanteu, a završila 27. lipnja zadnjom lučkom regatom u Gothenburgu. Jedriličari su u devet mjeseci prejedrili 38.739 nautičkih milja ili 71.745 kilometara, gotovo dva puta oko svijeta. Prešli su četiri oceana – Atlantik, Pacifik, Južni i Indijski ocean – a zaustavljali se u 11 zemalja na pet kontinenata: Španjolskoj, Južnoafričkoj Republici, Ujedinjenim Arapskim Emiratima, Kini, Novom Zelandu, Brazilu, SAD-u, Portugalu, Francuskoj, Nizozemskoj i Švedskoj.

I taj je zahtjevni put najbolje savladao emiratski Abu Dhabi Ocean Racing s Britancem Ianom Walkerom na kormilu. Abu Dhabi Racing već je pobjedom u prvoj etapi od španjolskog Alicantea do južnoafričkog Cape Towna u dužini 6487 nautičkih milja nagovijestio i vjerojatnu ukupnu pobjedu.

Volvo