senko4

Pita nas jutros naš najmlađi, a da nismo ni oči još otvorili kako treba, bismo li malo pogledali ovu konvenciju o zaštiti otočana, koju su sinoć on i njegovi prijatelji sastavili da bi, kako kaže, i mi bili u toku sa suvremenim zakonima kojima oni na kontinentu sebe pokušavaju zaštiti od izumiranja. Nismo se uspjeli zaštititi od njega i opaliti mu jednu jutarnju,  jer nam je odmah u ruku  gurnuo nekakvu kartušinu ispisanu velikim štampanim slovima. Sjeli smo za stol i počeli čitati.

DEFINICIJE
Otokom se smatra svaki napušteni i morem odvojeni dio kopna, pretežno bez osnovnih prirodnih i društvenih uvjeta za život.
Otočanima se smatraju pripadnici ljudskog roda koji su u neljudskim uvjetima uspjeli opstati  imitirajući civilizacijske tekovine kopnaša, te iste unaprijediti i pretvoriti u vlastitu kulturu.

ČLANCI
Strogo se zabranjuje raseljavanje otočana i njihov boravak na kopnu duži od tri mjeseca.
Trajno se zabranjuje prodaja nekretnina i poljoprivrednog zemljišta.
Vino i svi proizvodi vezani uz njega moraju se proizvoditi i konzumirati na matičnom otoku, a u distribuciju smije ići samo višak. Ako godišnji urod podbaci, dopušta se uvoz i konzumacija kontinentalnih vina pod strogim nadzorom liječnika i sanitarne inspekcije.
Otočki školski kurikulum mora biti u potpunosti prilagođen savladavanju znanja i vještina neophodnih za preživljavanje na otoku. Za tu svrhu mogu se djelomično koristiti raznovrsni vojni materijali specijalnih postrojbi iz cijelog svijeta, koje imaju otočka iskustva preživljavanja.
U slučajevima nasilničkog ponašanja, fizičkih obračuna i iskazivanja bilo kakve netolerancije prema pripadnicima življa vlastitog otoka, prekršitelji se moraju prisilno hospitalizirati na za tu svrhu postojeće otoke.
Svaki otok mora imati najmanje jednog magarca i o njemu se brinuti s najvećom mogućom pažnjom, bez obzira na to da li je u privatnom ili općem vlasništvu.
Svaki otočanin mora spavati najmanje osam sati dnevno, a oni koji su nekim slučajem u radnom odnosu, još jedan sat poslijepodne.
Pripadnici otočkih istospolnih zajednica ne smiju posvajati djecu čije porijeklo nije s matičnog ili nekog drugog otoka.
Strogo se zabranjuje trajni izgon otočana na kopno radi bilo kojeg kaznenog djela.
Svako dijete rođeno na otoku, bez obzira na spol, ima neotuđivo pravo na život.

E, bogami, kažemo sebi u bradu, dobro su se sinoć zaštitili. Gledamo maloga kako čeka da pročitamo preostalih četrdeset stranica, ali mi zatvaramo tu otočnu mapu i vraćamo mu je u ruke, jer nam je već sada sve jasno. Najradije bismo se obukli u bili lancun, stavili bilu kanavacu preko glave, malo je podvezali onom kravatom na crne kvadratiće i tako izašli na rivu. Ali nažalost, još nismo na našem otoku pronašli naftu. Ali, mislimo, ako je nekada slučajno pronađemo, već imamo gotove zakone. Jer bila bi šteta da propadnemo ili se raselimo. Ako je pronađemo.
Ovako, u kratkim gaćama i japankama izlazimo popiti kavu na rivu i malo se nasmijati s onima koji su preživjeli.