sar

Zajedno smo jači

Konkurentna brodogradilišta shvatila su da se pojedinačno ne mogu boriti protiv velikih, ali zajedničkim snagama uz trećeg partnera čine moćnu trojku na tržištu

Razgovarali smo s direktoricom projektantskog ureda Metal Shark iz Rijeke, Teutom Duletić, članom Uprave brodogradilišta Iskra1 iz Šibenika, Rokom Vuletićem i predsjednikom Uprave pulskog brodogradilišta Tehnomont, Tomislavom Smirčićem. Trojka je to koja je pobijedila na natječaju Ministarstva zdravstva za gradnju prvih hrvatskih brodova za hitne medicinske intervencije.
Natječaj za morske ambulante predviđao je nekoliko zahtjevnih stavki, s kojima se domaća brodogradilišta i projektanti do sada nisu susreli. Osnovan je potpuno novi i vrlo brzi SAR brod koji će moći ploviti u svim vremenskim uvjetima.

Iskra1 i Tehnomont su već dokazano kvalitetna brodogradilišta koja intenzivno grade radne brodove. Iskra1 je ove godine isporučila jubilarni 100. radni katamaran za ribogojilišta u Norveškoj. Tehnomont je, osim po gradnji kvalitetnih brodova, poznat i po tome što su jedni od rijetkih brodogradilišta na moru koji brodove porinjavaju bočno, tipično za nizozemska brodogradilišta u kanalima, što je i vrlo atraktivno za promatranje.

Inače dva konkurentna brodogradilišta shvatila su da zajedničkim nastupom na natječajima mogu dati bolju ponudu i konkurirati većim brodogradilištima, što pojedinačno ne bi uspijevali. Vuletić, Smirčić i Duletić imaju samo riječi hvale jedni za druge i ne skrivaju planove o daljnjoj suradnji. Štoviše, već su predali zajedničku ponudu za još jedan natječaj. (…) Više pročitajte u 257. broju Mora.