Kozja-brada-3

Potraga za iskonskim mirisima i okusima neka vam bude poticaj za uranjanje u mediteranski svijet gastronomskih užitaka, ali i ovaj uzmorski način poimanja jednostavnosti života i ushićenja malim stvarima koji ga nenadano oplemenjuju. U rukohvatu oplemenjivača zbili su se listovi, listići, gomolji, plodovi, cvjetovi ili samo njihovi neugledni dijelovi, ali njihova moć višestruko im nadilazi veličinu. Moćan su sastojak života održavajući tisućljećima njegovu vitalnost i krepkost. Posegnite za njima, uživajte u njima, ali plemenito im ostavite mogućnost da i dalje mirisom i samozatajnom ljepotom oplemenjuju krajolik.

Lovor-2

Lovor
Laurus nobilis L.
Lovor je simbol mudrosti, obilja, slave, zahvalnosti i priznanja pa čak i besmrtnosti. Pjesnici, sportski pobjednici, ali i ratni pobjednici kitili su svoje glave lovorovim vijencem. Raste duž Jadrana na obali i na otocima kao ukrasna, ali i kao divlja biljka. Dvodomna je biljka koja cvjeta u ožujku i travnju. Plod je bobica tamnomodre boje koja dozrijeva u kasnu jesen. Ljekovita je biljka pogotovo ulje dobiveno iz plodova. Listovi i plodovi upotrebljavaju se u kulinarstvu jer povećavaju apetit i pospješuju probavu. Listovi se dodaju u mješavinu suhog voća (npr. sa suhim smokvama), pri konzerviranju povrća, mariniranju ribe i sl. Dodaju se u riblje juhe, u riblje i mesne složence, umake, u gulaše i sva jela od divljači. Nekada su se za to više koristili suhi plodovi (bobice) nego suhi ili svježi listovi kao danas. Upotrebljavate li svježe listove ili plodove, dozirajte ih manje nego kad su suhi. Isto tako, jedna bobica zamijenit će dva do tri lista! Listove za sušenje najbolje je brati u jesen, a jednako tako i plodove. Ostavite ih da se osuše na prozračnom i sjenovitom mjestu. Plodovi se moraju dulje sušiti nego listovi. Cijela biljka, kažu, ima narkotičko djelovanje pod kojim je u antičkim Delfima proročica Pitija padala u trans. Jedino je njoj bilo dozvoljeno žvakati listove i spavati na lovorovim listovima. Bilo bi dobro i danas se toga pridržavati. Rimljani su vjerovali da ih lovor štiti od kuge, ali i od groma pa su Cezar kao i Tiberije za vrijeme grmljavine nosili lovorov vijenac. Vjerojatno su to činili zbog statusnog simbola i važnosti lovorovog vijenca, a manje što su vjerovali da ih štiti od groma.

Primorski vrisak, kameni vrisak
Satureja montana L.
Važna je začinska i ljekovita grmolika biljka bez koje se ne može načiniti ikakva mješavina začina, ali s nužnim oprezom! Raste na kamenitim obroncima, škrtom, zapuštenom i „nepotrebnom“ zemljištu. Potražite li ovu biljku na jadranskim otocima morat ćete pješačiti do malo viših predjela iznad mora. Na sjevernim stranama otoka bit će na nižim nadmorskim visinama. Nerijetko ćete biljku naći kako začuđujuće izrasta iz samog „srca“ stijene. Listovi imaju intenzivan miris i okus. Najbolje je krajem ljeta i u jesen brati grančice za sušenje i to kada se pojave prvi cvjetovi. Osušene listiće treba čuvati u zatvorenoj staklenki. Zbog toga jer je njegovo eterično ulje bogato fenolima treba ga u kulinarstvu koristiti u malim količinama. Zelena, svježa biljka blagodatno djeluje pri probavnim smetnjama, nadutosti te kod crijevnih nametnika. Suh i mljeven obvezatan je dodatak raznim začinskim mješavinama, ali u malim količinama. Sam se najčešće dodaje raznim pečenjima (janjetini, ovčetini, svinjetini i peradi). Osim kao začin može poslužiti i kao lijek. Ubode li vas pčela ili osa, ubod natrljajte svježim ili sušenim listićima ove biljke.

Vrisak-1

Ostali dio teksta pročitajte u Moru