Yanmar Europe 1

Yanmar kupio proizvođača baterija

Yanmar kupio je većinski paket u Eleo Technologies, startup kompaniji specijaliziranoj za tehnologije baterija u Helmondu, u Nizozemskoj.

Tvrtka Eleo je osnovana 2017. kao Spike i bavila se razvojem modularnih baterijskih sklopova, baziranih na njihovom sustavu za upravljanje BMS-u i termalnom upravljanju za postizanje viših performansi, sigurnosti i dugotrajnosti. Baterije su se aplicirale u električna građevinska vozila. Na primjer, proizvođač mehanizacije Green Road Equipment i tvrtka koja integrira sustave Motrac, razvili su jedinstveni električni valjak za ceste korištenjem baterijskog sklopa kapaciteta 20 kWh tvrtke Eleo. Sklop je sačinjen od četiri Eleo Size 35 baterijskih modula za pružanje 20 kWh, što je više nego dovoljno za cjelodnevni rad stroja. Ima i opciju ugradnje dodatnog petog modula, čime se povećava kapacitet na 25 kWh.

Yanmar Europe 2

Yanmar cilja na modularnu tehnologiju baterija za različitih potrebe kapaciteta, koje namjerava ugrađivati za pogone njihovih off-road i građevinska vozila. Eleo u svojoj bazi u Nizozemskoj gradi proizvodnu tvornicu s kapacitetom proizvodnje 500 MWh godišnje, što je ekvivalent od 100 tisuća baterijskih modula, a završetak radova planiran je za sredinu svibnja.

„Počašćeni smo što smo uspostavili partnerstvo s Yanmarom,“ kazao je suosnivač Eleo-a, Bas Verkaik te dodao „Yanmarova vodeća pozicija, reputacija premium brenda, globalna mreža i desetljeća iskustva u apliciranju tehnologije za off-road, s Eleo-ovim naprednim modularnim sustavom baterija, čini savršenu kombinaciju za ubrzanje prelaska na električna pogonska rješenja diljem svijeta.“

Yanmar je svoj većinski paket u tvrtki Eleo stekao kroz svoju podtvrtku Yanmar Europe B.V. Znamo da Yanmar ulaže u razvoj tehnologije elektro pogona i pogona sa sustavom vodik gorivih ćelija na bazi Toyote, kao i da su razvili vlastiti prototip mobilne punionice vodika, pa je ovo preuzimanje logičan slijed ulaganja u pogon budućnosti.

Piše: Teo Marević
Foto: Yanmar