yanmar 2

Yanmar broji ribe

Japanska tvrtka razvila je tehnologiju za automatizirano prebrojavanje riba u ribogojilištima
Yanmar Marine Systems Co. pod krovnom tvrtkom Yanmar Group, počela je primati narudžbe u Japanu za novi sistem automatskog brojanja ribe. Sistem je dizajniran za uzgoj tune, a za brojanje riba koristi tehnologiju prepoznavanja na slici. Ribogojilišta, da bi znala koliko hrane trebaju dati ribama u kavezu i bolje kontrolirali proizvodnju, moraju čim preciznije znati broj komada ribe. Posljednjih godina u tijeku je transformacija ka održivom izvorima hrane, a ribarski brodovi moraju prijaviti točan broj mladih pacifičkih plavoperajnih tuna ulovljenih u divljini koje se koriste za uzgoj u ribogojilištima.
Trenutno postojeće metode su mukotrpne i dugotrajne, što zahtijeva ručno brojanje ukupnog broja ulovljenih riba i vizualno brojanje podvodnih fotografija prilikom premještanja ribe u mreže akvakulture. Kako bi doskočili ovom problemu i pomogli razvoju industrije akvakulture, YMS je razvio automatiziran sistem za brojanje ribe, koji znatno skraćuje vrijeme potrebno za brojanje ribe.
yanmar 1
Yanmarov odjel za istraživanje i razvoj, napravio je integrirani sistem koji koristi tehnologiju prepoznavanja na slici i hardver koji uključuje podvodnu kameru i kompjuter za brojanje ribe u realnom vremenu. U optimalnim uvjetima, sistem je uspio automatski prebrojiti tune s 98-postotnom preciznošću. Time YMS namjerava unaprijediti efikasnost i razvoj industrije ribarstva i akvakulture, smanjujući izdatke za hranu, radne sate i pružajući precizniju brojku kojom ribogojilišta raspolažu.
Proizvod je nastao u suradnji s odjelom za akvakulturu tvrtke Maruha Nichiro Co., jednom od najvećih tvrtki za preprodaju, uzgoj i preradu ribe u svijetu. Tijekom pripreme za masovnu proizvodnju, tvrtka Maruha NIchiro je odabrala nekoliko lokacija za provođenje Yanmarovih ispitivanja u različitim uvjetima okoliša, za evaluaciju performansi proizvoda.