yamaha 3

Yamaha ulaže u biotehnologiju

Yamaha Motor Company kroz fond vrijedan 100 milijuna dolara ulaže u startup tvrtku za razvoj biotehnologije u svrhu prikupljanja CO₂

Ulaganja se odnose na tvrtku Andes Ag Inc. sa sjedištem u SAD-u koji se bave istraživanjima tehnologije kako iskoristiti mikroorganizme za prikupljanje CO₂ iz atmosfere. To je prva takva investicija kroz njihov fond za održivost težak 100 milijuna dolara, osnovan sredinom prošle godine. Fond je namijenjen ulaganjima u tvrtke koje se bave rješenjima za klimatske promjene. Ova investicija u Andes ostvarena je kroz Yamahinu tvrtku baziranu u Silicijskoj dolini Yamaha Motor Ventures u vlasništvu Yamaha Motor Company.

Andes istražuje metode za korištenje prirodnih mikroorganizama za trajno skladištenje atmosferskog CO₂ u tlu. Njihova platforma za dostavu koristi sjemenke kao sigurne posude za mikroorganizme. Dok mikrobi rastu u kombinaciji s usjevima (primjerice kukuruzom, sojom i pšenicom), oni pretvaraju atmosferski CO₂ u mineralne spojeve koji hvataju i trajno talože ugljik u tlu. Djelovanje se potvrđuje uzorkovanjem tla, a zatim se prikuplja.

Yamaha Motor Company je u svom srednjoročnom planu upravljanja, objavljenom u veljači prošle godine kao središnju temu stavila održivost, uz strategiju rasta i jačanje temelja upravljanja. Time se tvrtka obvezala istraživati i implementirati sve dostupne tehnologije i poslovne modele koji mogu pomoći u postizanju održivosti i ubrzati tempo prema ostvarenju ciljeva karbonske neutralnosti. Cilj ove investicije je prikupiti više znanja o takozvanim karbonskim kreditima i prirodnim mogućnostima za uklanjanje ugljika koje se mogu primijeniti u poljoprivrednom kontekstu.

yamaha 2

Foto: Yamaha Motor Company