volvo1

Najteža oceanska regata za posade pomalo se primiče kraju, flota Volvo Ocean Racea završila je devetu etapu, preplovila Atlantik i stigla u Cardiff, a pred njom su još dvije brzinske dionice, prva od Cardiffa do Göteborga, gdje je 17. lipnja na programu Lučka regata te posljednja koja starta 21. lipnja i vodi do Haaga u Nizozemskoj. Ovogodišnje izdanje Volva jedno je od najizjednačenijih do sada i nezahvalno je prognozirati tko će biti pobjednik, budući da uoči dvije posljednje etape tri vodeća tima – Dongfeng Race Team, MAPFRE i Team Brunel – dijele samo tri boda.

Nakon traumatične i teške sedme etape oko rta Horn o kojoj smo pisali u prošlom broju naše revije, Volvo flotu čekao je nešto lakši posao u iduće dvije etape. Osmu, 5700 nautičkih milja dugu dionicu od Itajaía u Brazilu do Newporta ili Srca američkog jedrenja, kako ga još zovu, obilježila je čudesna pobjeda španjolskog MAPFREA. Tim za čijim je kormilom Xabi Fernández dan prije cilja, odnosno samo 300 milja od Newporta nalazio se na petoj poziciji, no u zoru pri samom ulasku u klub Sail Newport, flota je zapela u bezvjetrici, puhalo je malo ili ništa, a vjetar je uz to stalno mijenjao smjer. Fernández se po tim uvjetima prvo probio na četvrto mjesto, potom je zaobišao Dongfeng Race Team i Vestas 11th Hour Racing, da bi u doslovno posljednjim metrima etape, uhvativši povoljni refulić, pretekao i Team Brunel. Nakon 16 dana jedrenja razlika između dva prvoplasirana broda iznosila je samo jednu minutu i jednu sekundu. Pobjeda je španjolski tim vratila na prvo mjesto u ukupnom poretku, ispred Dongfenga, dok je Brunel zasjeo na treće mjesto.

Iduća, posljednja duga, deveta etapa u dužini od 3300 nautičkih milja vodila je preko Atlantika do Cardiffa, prijestolnice Walesa, a kormilari su na njoj uz uobičajene faktore morali računati na znatan utjecaj golfske struje. Na dionici od Amerike do Europe najumješniji je bio Bouwe Bekking, koji je Team Brunel doveo do pobjede i ozbiljno ga uključio u igru za ukupan trijumf na aktualnom izdanju Volvo Ocean Racea. Nakon što su u šestoj etapi do Aucklanda bili šesti, što im je bio najgori rezultat, nizozemski tim ubacio je u petu brzinu te u iduće tri etape zauzeo prvo, drugo i opet prvo mjesto, a vrlo je važno što su izvrsne ulaze ubilježili na dionicama koje su se dvostruko bodovale.

volvo2

volvo3