DCIM100MEDIADJI_0153.JPG

Veći obuhvat lučkog područja

Riva ostaje ista, ali je povećana površina na kopnu i na moru, gdje će postaviti još plutača za komunalne vezove

Odlukom vlade, potvrđena je odluka Istarske županije iz sredine ožujka o udvostručenju površine Lučke uprave Rabac. Uz povećanje površine, povećat će se i broj komunalnih vezova na plutačama u lučici Rabac. Odluka je ustvari donesena radi usklađivanja s Urbanističkim planom uređenja naselja Rabac, a njime se proširuje područje obuhvata lučkog područja luke otvorene za javni promet Rabac.

Na kopnu proširenje iznosi 2.216 m², dok na morskom dijelu za 120.032 m², pa će uz dosadašnjih 116.057 m², sada iznositi ukupno 238.305 m². Duljina operativne obale ostaje nepromijenjena, te iznosi 130 m, gdje je ostaje isti broj, odnosno 32 komunalna veza na obali. Uz trenutno povećanje broja komunalnih vezova na plutačama sa 60 na 150, u budućnosti se planira i postavljanje uređenog sidrišta za nautičke vezove.

Lučka uprava Rabac, inače, već odavno planira čitavu rivu zaštititi gradnjom lukobrana, ali to je ipak projekt na duge staze. Tek kad se on realizira luka će dobiti nove vezove na kopnu i znatno bolju zaštitu od jakih južnih vjetrova.