dsc00453_v

Pomno odabrana subota, nakon dobro proučene vremenske prognoze koja je najavljivala suh i sunčan dan, donijela je neuobičajenu gužvu u ranu zoru u kući Violićevih, na samom rubu polja u pelješkom Potomju. Upravo su Borisu pristizali prijatelji I težaci koji su danima unaprijed bili pozvani na ispomoć i samo se čekalo konačnu odluku kada berba može otpočeti. Na brzinu se ispijala jutarnja kava, navukla težačka oprava i zasjelo u kašetu traktora čiji se dizelski motor u prohladno maglovito jutro već neko vrijeme zagrijavao. Plavac mali je u polju čekao, već provjereno s rekordnom količinom sladora i to se nije smjelo upropastiti. Za suhoga dana valjalo je sve pobrati, izmastiti, procijediti i iskuhati. Na kraju dana, i po obavljenom poslu, na dnu kotla ostat će tridesetak litara slatke, tamno crveno-smeđe tekućine, oporog mirisa, upravo trećina sveukupnog – varenik.

dsc00688

Teta Marija Violić, rođena Radović, ostaje kod kuće pripremati kotao za kuhanje mošta, a i objed za težake. Prisjeća se svog djetinjstva iz onog ratnog vremena kada je jedan njen vršnjak suseljanin kao beba ostao bez mlijeka jer ga majka zbog neimaštine nije mogla dojiti pa su ga othranili na kravljem mlijeku s dodatkom varenika. Tako je dijete preživjelo i odraslo je zdravo.

Mlijeko bi se s dodatkom varenika usirilo, ali bi bilo fino i hranjivo. Taj je čovjek još živ!

Iz tih godina ranog djetinjstva, kada bi ih dohvatio ponekad i period oskudice, prisjeća se teta Marija koliko je varenik bio vrijedan. Zalihe u kući su pružale uvijek potrebnog energenta u prehrani, a djeci je činio radost mazanjem na kruh i uživanjem u mantali, kad bi se primakli veliki blagdani Božića i Uskrsa. I nije se prodavao. Svaka ga je kuća ljubomorno čuvala. Za samo jednu litru varenika valjalo je obraditi sedam kila probranih boba najboljega grožđa. Za napraviti mantalu, valjalo je muškima otet varenika koji put i na prevaru, jer je on bio toliko važan da se nije smjelo igrati s tim da ga dogodine ne bude ako grožđe zakaže.

Na kraju ovog dana, kada varenik bude gotov, teta Marija će napraviti mantalu, a jedina razlika između današnje i one iz tetinog djetinjstva je u grizu koji se danas koristi umjesto brašna.

dsc00138