guirec

U vodstvu dvojica avanturista

Iako se za svakog pojedinog jedriličara u offshore regatama može kazati da su avanturisti, u vodstvu Vendée Arctique su trenutno dvojica kojima je ovo prva sezona u klasi IMOCA

Četvrti je dan Vendée Arctique, a u vodstvu je trenutno jedriličar, poduzetnik i avanturist Benjamin Ferré kojemu je ovo ujedno i prva sezona u klasi IMOCA. Iza njega je stari znanac klase, Charlie Dalin u prepoznatljivoj Apiviji, a na trećem mjestu još jedan avanturist Guirec Soudée kojemu je ovo prva regata u IMOCA-i. Oba avanturista imaju ozbiljnu brojku nautičkih milja iza sebe, obojica su obišli svijet, ali Soudée ipak spada u zasebnu kategoriju avanturista, da ne kažemo luđaka.

Javnosti je postao poznat nakon što je 5 godina proveo u plovidbi oko svijeta na maloj jedrilici u pratnji svojeg neobičnog kućnog ljubimca – kokoši Monique, koju je „upoznao“ na Kanarima nakon čega su 130 zimskih dana proveli zarobljeni na Grenlandu bez komunikacije s vanjskim svijetom, o čemu je napisao i objavio knjigu.

U međuvremenu je napravio različite pothvate vrijedne divljenja, a s posljednje avanture vratio se ove zime nakon što je preveslao Atlantik, dva puta. U toj je avanturi zbog nevremena ostao bez komunikacije, te se nekoliko tjedana nije znalo je li živ. Prošle godine u lipnju započeo je kampanju za klasu IMOCA i evo ga, u ovom trenutku izgleda življi nego ikad, na trećem mjestu jedne od najintenzivnijih offshore regata u svijetu. Iza njega je flota koju čine najpoznatija imena francuskih, britanskih i njemačkih offshore jedriličara.

Piše: Teo Marević
Foto: Guirec Soudée Adventure / Facebook