ell1

Test Elling E6

Ova jahta će i nakon mnogo godina ostati privlačna i suvremena. Na njoj neće nedostajati onaj metar što vječno fali ili par čvorova brzine

Ima i u ovo naše doba kad se sve mijenja brzinom svjetlosti brodova izvan vremena i prostora. Takvih koji će i nakon mnogo godina ostati privlačni i suvremeni i na kojima neće nedostajati onaj metar što vječno fali ili par čvorova brzine. Jedan od takvih je Elling E6. Ne radi se tu ni o kakvoj čarobnoj formuli koju je pronašao nizozemski brodograditelj, već prije svega o činjenici da gradi brodove za ljude koji ih ne žele mijenjati svakih par godina i koji na njima namjeravaju spokojno, udobno i sigurno ploviti i živjeti. Činjenica da uspješno posluje već dvadeset pet godina pokazuje da takvi ljudi nisu rijetki. Rekao bih da ih je i mnogo više, samo si takav brod ne mogu priuštiti.

ell2

Elling u svom portfelju ima samo tri broda. E3, E4 i E6. Gradi ih Elling Ship­building BV u brodogradilištu Neptune Marine koje ga je i utemeljilo. To da su Ellingi bezvremenski potvrđuje i činjenica da se njihove dvije manje jahte E3 i E4 uz sitnije modifikacije proizvode i dobro prodaju još od 1997. i 2004. godine, dok je prvi primjerak Ellinga E6 more dotaknuo 2016. godine. Viđali smo ih na sajmu u Düsseldorfu, a prilika da njime zaplovimo ukazala se kad je jedna šestica stigla na stalni vez u Marinu Kornati u Biogradu. Njezin vlasnik, gospodin Fritz Grasspointner, Austrijanac, plovio je ranije Ellingom E4 pa ga je prije dvije godine zamijenio s pet metara dužom jah­tom. Još lani pao je dogovor da se nađemo kad mu u posjet dođe Anton van den Bos, direktor Ellinga kojemu je obećao đitu po Kornatima. I eto nas svih zajedno u kokpitu na kavi. Anton, njegova supruga Charlotte, Fritz i njegova Maria, Maja, Teo i ja. Brod je krasan, prostran, meni pristalog izgleda koji kombinira tradicionalno s modernim, kako to uostalom Nizozemci često rade u jahtingu. (…) Više pročitajte u 266. broju Mora.

Napisao: Marin Srzić
Snimio: Teo Marević

default
default