_content_photo_2015_12_37070_0_1_photo_SYHO15sg_20990

Dok je posada Comanchea pozirala s peharom za najbrži brod, na moru je trajala ogorčena borba za drugo mjesto između Ramblera 88 i Ragamuffina 100 na kojem je jedrio i njegov vlasnik i najstariji sudionik regate 88-godišnji Syd Fisher kojemu je ovo četrdeset i osmi nastup. Nešto nakon njih Hobartu su se približavali Maserati s Giovanijem Soldinijem, Chinese Whisper Henryja Ruperta i Matt Alenov Ichi Ban. Ulazak u cilj donio je dvije prave drame. Nakon dva dana i pol dana jedrenja Ragamuffin je ušao drugi, svega četiri minute ispred Ramblera zahvaljujući jednoj jedinoj manovri pred samim ciljem. Maserati je četvrti, a peti Chinese Whisper, opet s minimalnom prednošću od jedanaest minuta pred Ichi Banom.

_content_photo_2015_12_37015_0_1_photo_SYHO15sg_03722

 

I pobjednički i drugoplasirani brod tijekom regate pretrpjeli su ozbiljna oštećenja kormila i bočnih peraja radi udara u nepoznate objekte. Na Comancheu su kormilo relativno brzo popravili, ali jedna od bočnih peraja na Regamuffinu je bila toliko oštećena da je postala neupotrebljiva pa su onu preostalu, nakon prave drame koja je uslijedila nakon udarca kad je gotovo trećina palube bila pod morem sve dok je nisu uspjeli skinuti i na drugu stranu okrenuti kolumbu, ovisno o tomu na kojim su uzdama jedrili, premještali s boka na bok. No nisu odustali pa je drugo mjesto uistinu velik uspjeh.

Naravno, i nadalje traje borba za ukupnog pobjednika po korigiranom vremenu koji down under uživa jednaku čast kao i prvi u cilju. Za sada je na prvom mjestu, s dosta velikim izgledima da ga zadrži Balance, TP 52, skipera i vlasnika Paula Clitheroa, ali konačan rezultat bit će poznat sutra, kad u cilj dojedre dva njegova najveća konkurenta.

_content_photo_2015_12_37080_0_1_photo_SYHO15ka_2906