sw 2

Swan podiže ljestvicu

Sportska serija Nautor’s Swan, jučer je predstavila trup ClubSwan 125 za kojeg je planirano porinuće u lipnju

ClubSwan Yachts serija renomiranog finskog brodograditelja Nautor’s Swan već se proslavila najmanjom 36-icom, te 50-icom, a u tijeku je gradnja i ClubSwan 80. Jučer smo prvi put mogli vidjeti kako izgleda 125 stopa dug trup sportske jedrilice, za koju postoje visoka očekivanja, ali i visoke reference graditelja.

U 125-icu će biti utkana sva moguća sila inovacije, napredne tehnologije gradnje, dizajna, opremljenosti da bi ostvarila puni potencijal. Ovo je ujedno i najveća jedrilica u kategoriji maxi yachts, odnosno dulje od 21 metar. Od ClubSwan 125 se očekuje da će oboriti sve rekorde u kategoriji, a usporedbe radi, duža je gotovo 8 metara od jedrilice Comanche koja je od porinuća 2014 nanizala brojne rekorde.

Dizajnirao ju je Juan Kouyoumdjian i u nju utkao sve što brodograditelj Nautor’s Swan zastupa, a ovime želi postaviti ljestvicu još više. Trup, paluba i strukturni dijelovi su napravljeni od karbonskih vlakana s Nomex i Corecell jezgrom, a zahvaljujući tim materijalima, jedrilica će biti relativno lagana, odnosno, lagana koliko je god to moguće postići.

Zamjenik predsjednika uprave Nautor’s Swana, Enrico Chieffi izjavio je da su veoma ponosni na ClubSwan 125 i da ih ona najbolje predstavlja. Juan Kouyoumdjian, Nautor’s Swan i niz odabranih stručnjaka u raznim poljima inženjerstva, zajedno su upregli snage kako bi realizirali ClubSwan 125.

Dizajner Kouyoumdjian kaže da se osjećao počašćeno kada su ga pozvali da radi na projektu. “Dizajnirati regatnu jedrilicu s prosječnom brzinom 15 čvorova u vjetar i uvijek biti brža od vjetra niz vjetar, je nešto jedinstveno. Zaista vjerujem da će ClubSwan 125 podići očekivanja u svijetu jedrenja i postaviti temelje za cijelu nautičku industriju.”

Naručitelj, kako navode, vrlo strastveni jedriličar, bio je vrlo jasan od početka. Htio je da naprave superjahtu visokih performansi, za obaranje rekorda. Međutim, ClubSwan 125 nije predviđena da bude samo sportska jurilica, već da pruža udobnost i komfor superjahte. Mirenje tih ciljeva je otprilike i želja finskog brodograditelja tijekom gradnje ostalih njihovih modela.

Predsjednik uprave Nautor’s Swana, Giovanni Pomati je izjavio da će porinuće ove važne jedrilice biti temelj, ne samo za njihovo brodogradilište, već za upisivanje u povijest jedrenja. Tijekom rada na ovom projektu, sudjelovao je niz ljudi i istražili su novi način brodogradnje, što Pomati opisuje kao inspirirajuće i izazovno.

sw 1

Foto: Nautor’s Swan