esk_151026_0293

Od osnutka daleke 1966. godine, dakle u preko 50 godina poslovanja, finski je škver Nautor Swan stvorio impresivan broj od čak 14 jedrilica od oko 18 metara dužine u svim mo­gućim izvedbama. Počevši od sjajne 55-ice s potpisom studija Sparkman & Stephens, zaslužnih i za evergrin 65, preko možda i najpoznatijeg od svih Swanova, elegantne i brze 56-ice koju je dizajnirao Germán Frers, pa do manje poznatog modela Swan 61 s centralnim kokpitom.

Kasnije, u veličini od oko 60 stopa, Nautor je stvorio neke od najbržih jedrilica u svojoj povijesti: prvu 60-icu također s Frersovim potpisom, koja je projektirana posebno za tada novostvoreni IMS premjer te je ponuđena u specijalnoj, još lakšoj regatnoj izvedbi. Godine 2004. predstavljen je izvanredan Swan 601, kao jedan od najvećih i najfascinantnijih one-design projekata u povijesti jedrenja.

esk_151207_0493

Međutim, u 2009. porinuta je najrecentnija 60-ica, istinski elegantna jahta dizajnirana prema posljednjim trendovima bez suvišnog pretjerivanja ili prilagođavanja zahtjevima klase. Ako je tijekom prvih godina poslovanja škvera 55-ica smatrana obiteljskim maksijem, danas je za Nautor to brod srednje veličine te ga odlikuju najbolje tehnologije razvijene za maksije, istodobno zadržavajući kompaktnu veličinu kako bi bio lako upravljiv i s malim brojem članova posade.

Kvaliteta koja je učinila Swan jedrilice toliko poznatima tijekom godina može se primijetiti u opsesivnoj pažnji posvećenoj detaljima. Tehnologije su kroz desetljeća znatno uznapredovale, ali duh s kojim se dizajnira i gradi jedan Swan ostaje uvijek isti: pomorstvenost, pouzdanost i stil jesu i uvijek su bile glavni pokretači u škveru. Zbog toga se kod stvaranja ovih jedrilica koriste samo najbolji materijali i tehnologije koje su dokazale svoju vrijednost i trajnost u zahtjevnim uvjetima na moru. Jednako je i kod jedne od najnovijih Swanovih jedrilica, modela 60 S koji ovdje predstavljamo.

Zadržavajući jednaki trup i vrlo slične visokotehnološke konstrukcijske materijale i metode kao kod modela visokih performansi Swan 60 FD, Swan 60 S dobio je posebno za njega stvorenu novu palubu, kokpit i interijer. Glavna ideja prema kojoj je stvorena ova izvedba bila je iskusnim jedriličarima s godinama regatnog iskustva na leđima, kao i obiteljskim ljudima koji vole krstarenje, ponuditi rasnu jedrilicu s kojom će ponovo doživjeti fantastična iskustva, ali i ostvariti brojna nova. Ovaj je Swan pravi “vuk u janjećoj koži” s obzirom na to da je zadržana originalna konfiguracija s vrlo moćnom snasti u kombinaciji s dosta dubokom kobilicom od tri metra, a nudi se i opcija nešto umjerenije površine jedrilja zajedno s plićom kobilicom T-oblika. Manja površina jedara zahtijeva i lakši balast pa će reakcije na najmanji povjetarac biti slične kao kod moćnijih izvedbi.

esk_151026_0402