stranci1

Split je već desetljećima omiljena destinacija za zimske pripreme jedriličara iz svih krajeva svijeta. Još u vrijeme čuvenoga Minskoga Fabrisa na pripreme u Labudu dolazio je najbolji svjetski finaš i olimpijski pobjednik Jochen Schümann, u Split su potom radi Karla Kureta među ostalima dolazili Fredrik Lööf, Sébastien Godefroid i Mateusz Kusznierewicz, a krajem 90-ih u grad pod Marjanom je, kako bi trenirao s Matom Arapovom, preselio Slovenac Vasilij Žbogar. Mornar je potom postao prava internacionalna zimska baza za pripreme laseraša: nakon Žbogara, cijele zime u tome je klubu provodio Cipranin Pavlos Kontides, a zadnje tri godine u istočnom dijelu Uvale Baluni redoviti su gosti i – jedriličari iz Japana. Naime, nakon Olimpijskih igara u Riju, trener naših laseraša Jozo Jakelić sklopio je s Japancima dogovor prema kojemu oni mogu sudjelovati na treninzima i pripremama u Splitu, a zauzvrat osiguravaju našim jedriličarima svu potrebnu infrastrukturu na poprištu olimpijske regate u Enoshimi. Tri japanska laseraša praćena trenerom postali su tako prvi sportaši iz te daleke zemlje koji se pripremaju u Hrvatskoj.

Japanci u Mornaru provedu oko mjesec dana u veljači i ožujku, treniraju s nama i sudjeluju na dvije Mornareve regate, a kasnije se još vraćaju u Split tijekom europskog dijela sezone. Njihov najbolji jedriličar Kazumasa Segawa s nama je konstantno u ekipi. Mornar je poznat i priznat centar za jedrenje u klasi Laser, svi vole doći trenirati i pripremati se s nama. Mogli bismo imati i kudikamo više stranih jedriličara u ekipi, ali to ne želimo, jer to stvara konfuziju na treningu i gubi se kvaliteta rada, kazao je Jozo Jakelić i dodao:

Suradnja koju smo dogovorili s Japancima za nas je vrlo značajna, jer bez njihove podrške ne bismo imali mogućnost trenirati i nastupati na regatama u Japanu prije Olimpijskih igara, a to je presudno za dobar rezultat. Naši jedriličari sada u Japanu imaju svu potrebnu logistiku, osigurani su nam Laseri, gumenjaci, smještaj i sve ostalo potrebno za rad, što inače s našim financijama nikada ne bismo mogli ostvariti. Japanci nam nisu konkurencija u rezultatskom smislu, no njima je itekako vrijedno jedriti i trenirati sa Stipanovićem, Jurišićem i Kontidesom, tako da je naša suradnja obostrano vrlo korisna.

stranci2

stranci3