DSC_3293

Prije nešto više od deset godina na domaće su tržište stigla španjolska plovila Starfisher s nekoliko zanimljivih modela koji su pažnju potencijalnih kupaca privlačili prije svega simpatičnim i funkcionalnim dizajnom, izvrsnim plovidbenim karakteristikama te možda i najvažnije, odličnim omjerom uloženog i dobivenog. Unatoč tome, ali i zahvaljujući brojnoj snažnoj konkurenciji mnogo zvučnijih imena, ove povoljne brodice nisu se uspjele nametnuti u centar pažnje domaćih nautičara i ljudi od mora.

Sada je došlo vrijeme da se to promijeni s obzirom na novog agilnog zastupnika, zaprešićku tvrtku Pro-Nautika, koja od prošle godine uspješno promovira Starfisher u Hrvatskoj. Ponudu španjolskog škvera tradicije duge preko 30 godina trenutno čini dvadesetak modela podijeljenih u četiri serije, u dužinama od oko šest do nekih četrnaest metara. Postoje u izvedbama s izvanbrodskim i unutarbrodskim pogonom, raznih namjena: od ljetnih glisera, preko fishermana i višenamjenskih brodica s natkabinom, otvorenih ili cruisera s hardtopom, pa sve do pravih jahti s flybridgem.

Gama je dosta tradicionalnog, pomalo čak i konzervativnog dizajna te se rijetko mijenja, eventualno se dizajnerski i tehnički unaprjeđuje i nadopunjuje ponekim novim modelom, pa Starfisheri sporo “stare”, što mnogi nautičari starog kova itekako cijene. Oni dobrog pamćenja sjetit će se da je na Jadran u spomenutom razdoblju stiglo nekoliko robusnih fishermana klasične koncepcije te Starfisher 30 Cruiser, kompaktna, ali vrlo prostrana jahtica, a koliko su pogođeni ti i ostali modeli najbolje govori činjenica da su još uvijek u ponudi!

DSC_3349

DSC_3370