jelacic1

Splitska tvornica modela i medalja

Kako je samozatajni Splićanin na regatnom, dizajnerskom i brodograđevnom polju pokorio prestižni svijet radio upravljanog (RU) jedrenja saznajemo u radionici tvrtke Sailboat RC

O uspjesima Zvonka Jelačića zadnjih smo godina redovito izvještavali u našem Moru i za to smo uvijek imali dobar povod. Ovaj vrsni jedriličar i inženjer brodogradnje iz splitske Zente u posljednje je četiri godine dvaput zaredom osvojio zlato na Svjetskom prvenstvu u klasi radio upravljanih jedrilica IOM (engl. International One Metre), a u međuvremenu se okitio i titulom europskog prvaka te je tako postao najuspješniji IOM jedriličar svih vremena. Jelačić se pored toga dokazao i kao sjajan brodograditelj. Jedrilice je za vlastite potrebe počeo opremati još prije petnaestak godina, a tvrtka Sailboat RC, koju vodi zajedno s Josipom Marasovićem, danas proizvodi najbolju svjetsku IOM jedrilicu Kantun 2, distribuiranu širom globusa. Prvi su počeli serijski proizvoditi i revolucionarna 3D jedra. U potrazi za odgovorom kako je samozatajni Splićanin na regatnom, dizajnerskom i brodograđevnom polju pokorio prestižni svijet radio upravljanog (RU) jedrenja, kojim su donedavno dominirale velesile poput Britanije i Australije, zaputili smo se u pomalo neuglednu, ali vrlo dobro organiziranu radionicu tvrtke Sailboat RC na Dragovodama na periferiji Splita.

jelacic3

— Zenta je uvijek imala odlične jedriličarske modelare. Još davnih dana Ante Kovačević i Vjeko Orlandini postizali su zapažene rezultate na Svjetskim prvenstvima pa je to odredilo i moj put. Ja sam u tom klubu počeo jedriti u Optimistu, kasnije kratko u Laseru, a nakon toga usporedo sam jedrio na krstašima i s radio upravljanim jedrilicama. Početkom stoljeća Ante Kovačević mi je poklonio jednu svoju stariju IOM jedrilicu i učio me radio upravljanom jedrenju, a moja prva velika regata bila je Svjetsko prvenstvo u Australiji 2005. godine, gdje sam bio osmi i time stekao status vrhunskog sportaša. Tada sam se ozbiljnije uhvatio IOM jedrilica. Na sljedećem SP-u u Marseilleu bio sam deveti, a dvije godine kasnije, 2009. na Barbadosu osvojio sam prvo svjetsko zlato. Nisam tada bio favorit, ali imao sam izvrsnu regatu i sve mi se posložilo kako treba — kaže Zvonko Jelačić. (…) Više pročitajte u 257. broju Mora.
jelacic2