kolaci1

Slatko s otoka

Gospođa Smiljana poslala je kolače za snimanje. Otvaramo kutiju, preplavi nas opojan miris; kupaža lavande, smilja, ružmarina, lovora, kadulje, šipka

Ide zima, grijemo odavno, vratile su se jutarnje magle. U našu zagrebačku redakciju prvi je stigao paket s Korčule. Gospođa Smiljana poslala je kolače za snimanje. Otvaramo kutiju, preplavi nas opojan miris; kupaža lavande, smilja, ružmarina, lovora, kadulje, šipka. Četiri buketića na kutijama s kolačima osvajaju nas od prve, omamljuju i sjećaju na otoke koje smo prošlo ljeto dotaknuli, iskoristili i nevoljko napustili.

kolaci2

Uskoro će Božić, vrijeme namijenjeno najmilijima, doba nostalgičnih sjećanja i kolača. Naši su i tradicijski i moderni ali prije svega otočki. Nažalost, malo je slastičarki koje uspijevaju opstati i održati se u skučenim uvjetima nevelikih sredina. Ogroman je trud, bezbrojna odricanja i golema ljubav, a nagrada… nagrada su tek obožavatelji ispred dućana.

kolaci3

Neke od njih s nama su godinama, druge smo upoznali nedavno, ali sve su zaljubljene u svoj otok, inspirirane njegovim mirisima, okusima i tradicijom, pune energije koju htjeli ili ne prenose na vas. Redakcija nam je danima mirisala na njihove kolače, a nakon što smo ih i okusili red je da ih u ovo blagdansko vrijeme dovedemo k vama, kao inspiraciju i podsjetnik da ih sljedećeg ljeta niti vi ne smijete propustiti. (…) Više pročitajte u 263. broju Mora.

Foto: Mladen Šćerbe