DSC_4796

Podvodne aktivnosti trend su novijeg vremena. Mnogi žele roniti, otkrivati tajne i ljepote podmorja, nastoje se u tom svijetu i među njegovim žiteljima što duže zadržati, dostići što veće dubine. Danas se doslovno roni svugdje, u moru, rijekama i jezerima. Čak i u bazenima! Rone mladi, stariji i stari, roni se u svakakvim uvjetima, u toplim i hladnim vodama, tijekom čitave godine, bez obzira na meteorološke prilike. Zaranjaju pojedinci i onda kad ne bi smjeli, zbog psihofizičkog stanja svog organizma. Rone, često pretjeruju, ne poštuju prirodne zakonitosti i činjenicu da borave u tuđem ambijentu i njima neprirodnim uvjetima.

IMG_0003

Rone ljudi na dah, rone koristeći specijalnu opremu što im omogućuje disanje i znatno duži boravak pod vodom. Rone i gledaju, uživaju promatrajući podvodnu panoramu i živi svijet u njoj, neki rone s kamerom u rukama da doživljaj podmorja trajno ovjekovječe. A ima i onih koji se u podmorje spuštaju s puškom u ruci, koji pod morem žele loviti ribu.

IMG_0004

Ne samo zbog ulova ribe kojom će se sretni i spretni ribolovci hvaliti kao osobnim trofejem, ni zbog toga da prijateljima prirede ukusan obrok. Podvodni ribolov za mnoge je sport, natjecanje, nadmetanje sa suparnicima koji su pod morem u isto vrijeme i u istom akvatoriju. Sport koji je daleko od blještavila reflektora i medijskih naslovnica. Sport u kojemu se ono najvažnije događa negdje duboko na dnu mora, daleko od očiju javnosti i dometa kamera. Ali nadasve atraktivan, zahtjevan i težak sport. Mnogi ga tek otkrivaju ili ga uopće ne poznaju. Međutim, na našim prostorima podvodni ribolov sport sa zavidnom je natjecateljskom tradicijom i vrhunskim svjetskim dometima.