hrana1

Treba im ponuditi nešto da prezalogaje i popiju čašu, dvije bevande, a da time ne upropaste ručak. Domaćica ko domaćica, ništa nije prepustila slučaju. A da vam izvadim po dvi sardele iz savura? Bojažljiva ponuda domaćice objeručke se sa smiješkom i olakšanjem na licu prihvaćala. Stav ti terinu na stol, pa ćemo vidit! Nije teško zaključiti da je, naravno, ručak bio upropašten. U vrućim ljetnim danima ovo hladno, osvježavajuće jelo, koje je trebalo biti predjelo, toliko je zarazno primamljivo, privlačno i poželjno da je nemoguće u razumnome trenutku reći – dosta! Jednak je problem i s popratnom hladnom bevandom! I kad bi došlo vrijeme ručka, nigdje nikoga, jedino bi se iz gdjekuda čulo umorno hrkanje. Nakon buđenja znalo je biti prigovora na kvalitetu sardela u savur spominjući žgaravicu, podrigivanje ili kamen u želudcu, ali se zaboravljalo na one još dvije, a moguće i još dvije bevande.

U govoru grada Hvara savûr, -a, što dolazi od savor iz venecijansko-dalmatinskog dijalekta1* možda bi se savor moglo prevesti kao naslada što bi ipak lingvisti trebali potvrditi, ali takav prijevod bi ovome jelu sasvim dobro odgovarao. Ovakva priprema sardela nastala je očito iz potrebe da se višak već pečenih sardela s gradela ili već friganih (pržene) u tavi na ulju ne bace, već sačuvaju za neki budući obrok. Danas se rjeđe koriste sardele pečene na žeravici (gradele), a gotovo bez iznimke one pržene u tavi.

Ovo venecijansko jelo prilagođeno mjesnim potrebama i ukusima u biti je konzerviranje sardela, dakako i druge ribe. U raznim krajevima razni su i dodatci prvenstveno kad se radi o začinima kao pinjoli, kapari, češnjak, kapula, ružmarin, lovor, kadulja, majčina dušica, origano, bosiljak, koromač, suhice (grožđice), peršin, papar, šećer, limun, gorke naranče ili tekući dodatci kao vino, kvasina, prošek, konjak i sl. Što je tko imao to je koristio. I ne samo to, što je komu ukusom odgovaralo to je i dodavao. Kako je to vrijedilo na prostoru Serenissime tako to vrijedi i u mikrosvijetu porodice. Svaka je domaćica imala svoj mali, ali vrijedni dodatak ili je izostavljala nešto što ukućanima nje bilo po guštu i tako spravljala najbolje sardele u savur!

hrana2