m1

Sad su na redu motornjaci

Stručnjak za hidrodinamiku, nakon America’s Cupa radi na razvoju elektro foiling motornjaka

Prošle je godine predstavljen mali električni foiling gliser Candela Seven koji je privukao dosta pažnje zbog elegantnog retro dizajna palube, lijepih linija te superiornih performansi. Njihovom timu sada se priključio i francuski stručnjak za hidrodinamiku Michel Kermarec koji u svom portfelju ima i 29 godina iskustva rada na brodovima America’s Cupa u timovima Oracle i American Magic.

Candela je švedsko brodogradilište koje se brzo istaknulo na tržištu. Tihu i ugodnu vožnju ovaj 25 stopa dugi gliser duguje foilovima i elektropogonu. Osim toga, Candela je radi bržeg izglisiravanja primijenila neobičan dizajn trupa s dubljim gazom u prednjem dijelu, što u kombinaciji s foilovima pruža optimalni volumen prostora i hidrodinamike.

Kermarec je nedvojbeno jedan od najvećih stručnjaka za hidrodinamiku, a rijetko se koji stručnjak u tom području može pohvaliti razvojem trenutačno najsuperiornijeg foiling plovila, multimilijunskoga AC75. Njegov zadatak bit će dodatno usavršavanje performansi budućih Candela električnih foilera za koje je kazao da su zbog kompjuterske kontrole kuta, visine i balansa superiorniji u odnosu na ručno kontrolirane AC75. (…) Više pročitajte u 259. broju Mora.