PROJEKTANTI1

Riječke tvornice projekata

Rijeka se razvila u projektantski hub u kojem u pedesetak tvrtki gotovo 1000 projektanata radi za naručitelje iz cijeloga svijeta. Posjetili smo neke od pionira te djelatnosti

Prije puno, puno godina kad sam bio mali želio sam, kad odrastem, biti inženjer brodogradnje. Fascinirali su me brodovi pa sam maštao kako ću ih jednog dana i ja projektirati. Napustila me ta želja još u osnovnoj školi, ali sjećanje na nju je ostalo. Usput i druženje s mnogima od onih koji su, za razliku od mene, te svoje dječačke snove ostvarili pa se zaposlili u škverovima ili njima bliskim uredima radeći na projektima svih onih brodova koje su naša brodogradilišta gradila. Neki od njih bili su toliko lijepi da sam im morao zavidjeti. A onda su stigla grublja vremena. Gradnja brodova počela se seliti nekamo drugamo, brodogradilišta su gubila poslove, ljudi su ostajali bez posla. Država je upumpavala novce, ali po običaju uzalud i tu smo gdje smo.

PROJEKTANTI2

Puno toga je pošlo naopako, brodogradnja nam je sa dva i pol škvera tek sjena nekadašnje, najbolji majstori potražili su posao u stranim brodogradilištima, ali oni moji nesuđeni kolege projektanti pokazali su da može i drukčije. (…) Više pročitajte u 264. broju Mora.

Piše: Braslav Karlić
Foto: Teo Marević i arhiva projektanata