ACI marina Dubrovnik

Rekordno poslovanje ACI-ja

Objavljeno je polugodišnje izvješće za 2022., a prihodi premašuju rezultate iz istog perioda rekordne 2019. godine

Posljednjih dana objavljeni su brojni pozitivni rezultati tvrtki iz nautičke industrije, kako u Hrvatskoj, tako i u svijetu. Domaći lanac marina ACI d.d. u tome nije iznimka, pa su prema izvješću poslovanja u prvih šest mjeseci zabilježili prihode od 98 milijuna kuna, koji premašuju prihode ostvarene u istom razdoblju iz rekordne 2019., za 4,6 milijuna kuna. Riječ je o rastu koji je uslijedio nakon provedenih investicijskih ciklusa, te stabilizacije epidemiološke situacije i predstavljaju rast od 16,4 milijuna kuna tj. 20 posto u odnosu na isti period prošle godine. Isto tako, u izvješću navode da su prošle godine u periodu prvih 6 mjeseci imali investicije u vrijednosti od 44 milijuna kuna, dok su ove godine taj iznos premašili za 3,9 milijuna kuna.

Zahvaljujući tim investicijama, ublažavanjem epidemioloških mjera i temeljitim pripremama za sezonu, porastao je i prihod od prodaje za 15,6 milijuna kn, odnosno 20 posto u odnosu na prošlu godinu, navodi ACI u izvješću. Najveći porast zabilježen je kod usluga dnevnog veza i najamnina na koje se odnosi 76 posto ukupnog povećanja. Točnije prihodi od dnevnog veza povećani su za 9,4 milijuna kuna ili za 113 posto, a paralelno s njima povećani su i prihodi od ostalih usluga nautičarima koji su u odnosu na usporedni period veći za 1,4 milijuna kuna što predstavlja povećanje od 26 posto. Sve to utjecalo je i na pozitivni financijski rezultat u iznosu od 3,2 milijuna kuna, dok ostvarena EBITDA za prvu polovicu godine iznosi 36,2 milijuna kuna, navodi ACI u izvješću.

U prvom kvartalu ove godine ACI je realizirao ulaganja od 24,1 milijuna kuna, a taj se iznos do kraja lipnja popeo na 47,9 milijuna kuna, što je za 3,9 milijuna kuna više od ukupnih 44 milijuna kuna koji su uloženi kroz cijelu prošlu godinu. Domaći lanac marina ističe da se najvažnija investicija odnosi na rekonstrukciju infrastrukture, uklanjanje gata „I“ i izgradnji obalnog zida u marini Dubrovnik u iznosu od 27,9 milijuna kuna, radove na adaptaciji apartmana u marinama Rab i Milna (1,9 milijuna kuna), izvođenje radova podmorskih pregleda, radova na sanaciji sidrenih sustava gatova i plovila u marini Trogir (4,7 milijuna kuna), uređenje parkirališta uz implementaciju sustava upravljanja parkiralištem u marinama Jezera i Pomer te druga ulaganja u cilju podizanja standarda kvalitete ACI marina.

Predsjednik uprave ACI d.d., Kristijan Pavić, izjavio je da se investicije nastavljaju na jesen i da su prvenstveno posvećeni dobivanju lokacijske dozvole za izgradnju ACI marine Rijeka u Porto Barošu, kao zajednički pothvat tvrtke ACI-Gitone, a od strateške važnosti je i produljenje rokova trajanja koncesijskih ugovora za ostale marine, bez čega buduća ulaganja nisu isplativa. Pavić dodaje da su zadovoljni postignutim rezultatima tijekom prve polovine godine, te da očekuju nastavak dobrih rezultata tijekom narednog razdoblja i vrhunca nautičke sezone, posebno u segmentu tranzita tijekom srpnja i kolovoza.

Foto: ACI d.d.