Azimut Yachts

Rekordan broj narudžbi

Talijanski brodograditelj Azimut-Benetti u knjizi narudžbi ima gotovo 6 kilometara ukupne dužine brodova

Njihova Yachts linija specijalizirana je za gradnju brodica i jahti duljine od 10 do 37 metara, te se na tržište plasiraju pod brendom Azimut, dok se Megayachts linija vodi pod brendom Benetti i specijalizirana je za poludeplasmanske i deplasmanske megajahte do 100 metara duljine.

Njihova knjiga narudžbi trenutno broji 168 projekata sa zbrojem od 5991 metar ukupne dužine brodova. Gradnja se odvija u 6 brodogradilišta, od kojih je pet u Italiji i jedno u Brazilu. Već 23. godinu za redom vodeći je brodograditelj megajahti u svijetu prema specijaliziranom međunarodnom magazinu za superjahte Boat International otkada se prikupljaju i analiziraju ovi podaci među 189 brodogradilišta na 5 kontinenata.

Tijekom prošle godine, ova je talijanska grupa povećala portfelj narudžbi do 2027. godine, a proizvodna vrijednost ove godine iznosi preko 1,2 milijarde eura. Svoj uspjeh temelje na tehničkim inovacijama, pa njihov trogodišnji strateški plan predviđa ulaganja od 130 milijuna eura u istraživanje razvoj.

Uz ulaganje u inovacije, Azimut-Benetti Grupa ulaže velike napore u smanjenje potrošnje energije, pa njihove sadašnje jahte imaju 20 do 30 posto manje emisije CO2 u usporedbi s modelima s oštrim bridovima trupova i tradicionalnim osovinskim prijenosom propulzije. Rezultat je kombinacija tri ključna faktora: smanjenje težine korištenjem velikog udjela karbona, razvojem efikasnijih trupova dizajniranim prema specifičnim potrebama ovisno o upotrebi modela i korištenjem inovativnih sustava propulzije, uključujući i hibridne i električne pogone.

Poslovni model

Azimut-Benetti jedna je od rijetkih brodograditeljskih grupa koje su ostale u obiteljskom vlasništvu, a upravo tu strukturu u kombinaciji s važnosti koju pridaju aspektima kao što su korisničke usluge i marine smatraju važnim pokretačem i prednosti grupe. Grupa se oslanja na mrežu koju čine 80 dilera sa 138 prodajnih i servisnih ureda koji im omogućuju direktnu prisutnost diljem svijeta. Ova baza poduzetnika s velikom financijskom stabilnosti je ključna za posao, naročito kada je riječ o jahtama velikih volumena, pa su vještine uspješnih menadžera njihova dodatna vrijednost.

To je vizija druge generacije obitelji Vitelli koja se nalazi na čelu kompanije. Vodstvo kompanije čini zamjenica predsjednika, Giovanna Vitelli, te predsjednik uprave Marco Valle koji je tijekom 25 godina karijere u Azimut Benetti Grupi obavljao različite funkcije, svaki puta prelazeći na odgovornije mjesto, te su dobar primjer poslovne kulture s unutarnjim rastom i tendencijom razvoja vlastitih snaga poticanjem elemenata kompetitivnosti.

Grupa je ove godine pokrenula program za talentirane studente Sea Your Future koji je privukao preko 600 kandidata iz najboljih talijanskih i europskih sveučilišta. Time im se otvaraju brojne međunarodne mogućnosti, a Grupa je zabilježila povećanje od 10 posto novih zaposlenika u svim segmentima poslovanja.

Piše: Teo Marević
Foto: Azimut Yachts