RRVelar_4

Kada se prvotno pojavio, Velar je ponajprije oduševio dizajnom. Odvažnije, maštovitije i upadljivije oblikovan od bilo kojeg drugog aktualnog Range Rovera, ovaj je luksuzni SUV nadmašio “wow” efekt svojedobno postignut s Evoqueom. Iako ima sve vizualne karakteristike Range Rovera aktualnog dizajnerskog identiteta, Velar jednostavno djeluje kao da je godinama ispred ionako vrlo privlačnih ostalih modela branda. Bolje izgleda i od Jaguara F-Pace s kojime dijeli aluminijsku platformu.

Dizajnerski korak unaprijed jednako je očit i u unutrašnjosti koja je istodobno moderna, sofisticirana i izrazito luksuzno, pogotovo u najvišem HSE izdanju. Ljubitelji tehnologije bit će oduševljeni potpuno digitalnom središnjom konzolom, lišenim svih osim najpotrebnijih tipki, koja preko dva dodirna zaslona omogućuje upravljanje infotainmentom i klima uređajem, među ostalim. Digitalni su i instrumenti ispred vozača, a dojam sofisticiranosti ostavljaju i dodirne tipke na upravljaču.

Ponuda prostora je dobra za putnike na svim sjedalima, ali čak i da nije, oni će ionako biti zauzeti divljenjem visokoj razini kvalitete i pažnji prema detaljima, kao i finom kožom presvučenim površinama. Kao i kod drugih modela marke, uostalom, mogućnosti personalizacije su nebrojene.

Velar je za 2019. neznatno dotjeran, a povećana i ponuda motora. Osnovu čine dvolitreni četverocilidraši, dizelski sa 180 KS (430 Nm) i 240 KS (500 Nm) te benzinski sa 250 KS (365 Nm) i 300 KS (400 Nm). Ljubitelji “višecilindarskih” motora mogu odabrati i trolitrenu V6 dizelsku opciju dostupnu sa 275 KS (625 Nm) ili 300 KS (700 Nm). Sve izvedbe Velara pritom serijski dolaze s pogonom na sve kotače i osamstupanjskim automatskim mjenjačem. Nude se i dvije verzije (standardna i R-Dynamic), četiri osnovne razine opreme (Base, S, SE i HSE), kao i naizgled beskrajan popis dodatne opreme. Početne cijene Range Rovera Velar startaju od 521.135 kuna za početnu dvolitrenu dizelsku verziju sa 180 KS i osnovnom opremom, a završavaju na 828.995 kuna za R-Dynamic HSE izvedbu trolitrenog V6 dizelaša sa 300 KS.