kirsten neuschafer

Prva pobjednica solo regate oko svijeta

Kirsten Neuschäfer upravo se upisala u povijest kao prva žena koja je pobijedila u nekoj samačkoj regati oko svijeta

Nekoliko milja ispred cilja u Les Sables-d’Olonne, 40-godišnja Južnoafrikanka Kirsten Neuschäfer nekoliko je sati plutala bez vjetra prije nego je konačno puževim korakom uplovila između oznaka cilja i ispisala povijest. Kao da uzbuđenje oko završetka uspješne solo regate oko svijeta nije bilo dovoljno, Kirsten do samog kraja nije znala svoju poziciju, odnosno da je ujedno i pobijedila.

Pred ciljem se okupilo mnoštvo brodica koje su Kirsten pravili društvo u ovom spektakularnom trenutku. Na obali u Les Sables-d’Olonne skupilo se mnoštvo ljudi koji su došli pozdraviti novu jedriličarsku heroinu. Odmah nakon prolaska u cilj, na brodu su joj se pridružila njena majka i prijatelji koji će joj pomoći u zadnjih par milja plovidbe do obale. Kada stupi na kopno dočekat će ju sladoled i svježe voće, kako je zaželjela dok je primicala obali Biskajskog zaljeva putem ručne VHF stanice.

Golden Globe Race se jedri u čast slavnoj prvoj solo regati oko svijeta iz 1968. u organizaciji Sunday Timesa kojom se u povijest upisao Sir Robert Knox Johnston. Stoga se i ova regata jedri bez modernih  navigacijskih i komunikacijskih uređaja, a jedriličari u plovidbi oko svijeta navigiraju koristeći sekstant. Za potrebe hitnih slučajeva, sve jedrilice su dobile sigurnosni paket, koji se sastoji od satelitskog telefona i uređaja za davanje lokacije prilikom spašavanja, a predmeti se nalaze u zapečaćenoj kutiji brodice.

Također, svaki je jedriličar imao sa sobom uređaj kojim su mogli primati vremensku prognozu jednom dnevno te upozorenje o nadolazećoj oluji, a jedrilice su obilježene GPS lokatorom za potrebe praćenja regate. Stoga Kirsten do pred sam kraj regate nije znala da se nalazi u vodstvu, među preostala 3 natjecatelja, a kamo li da će pobijediti.

U prvom dijelu regate, kada se vodeći dio flote nalazio u vodstvu, Kirsten je uspješno locirala i spasila kolegu jedriličara, Tapioa Lehtinena čija se jedrilica potopila u nerazjašnjenim okolnostima, a Lehtinen se našao u splavi za spašavanje.

Zbog spašavanja je dobila i dodatne bodove za vrijeme provedeno u spašavanju, a isto je dobio i drugoplasirani Indijac Abhilash Tomy. Ipak, Kirsten se nije morala osloniti na pobjedu zahvaljujući dodatnim bodovima, već realnom plasmanu. Prije nje, u cilj je stigao Simon Curwen tijekom ranijeg prijepodneva. Međutim Curwen je jedrio izvan natjecateljske kategorije, nakon zaustavljanja u Chileu na što je bio primoran zbog hitnih popravaka na jedrilici.

Piše: Teo Marević
Foto: Screenshot YouTube