OFSJDER2MYDS3RC6PDIHZPUFSA

Prva pobjeda za Britance

Ineos Team UK ostvario je presudnu pobjedu u šestoj regati nakon što je Luna Rossa dobila petu u finalu Prada kup

Izgledalo je da je sve gotovo. Nakon što je upao u rupu od 5:0 u seriji finala Prada kupa protiv Lune Rossa koja se jedri do sedam pobjeda i pod pritiskom da se nešto dogodi u najboljoj od 13 serija, britanski sindikat nije imao što izgubiti. Kad im je bilo najteže, ekipa Ben Ansliea izvukla je najbolje od sebe, odjedrila čistu regatu i konačno dominirala nad svojim talijanskim suparnicima u drugom subotnjem srazu. Nije, međutim, prošlo bez drame.

Luna Rossa je u petoj regati prošla ciljem ostavivši za sobom Ineos Team za punih 80 sekundi stalno gradeći prednost dok je u šestoj regati na posljednjem okretu Ineos Team imao svega devet sekundi prednosti. S time da im se vodstvo topilo jer su na prethodnom okretu vodili za punih 30 sekundi. Ipak, na kraju su ciljem prošli 14 sekundi ispred Talijana. Inače, kao što je bio slučaj u svim serijama, momčad s boljim startom kontrolirala je regatu i sva vrata su prvi okrenuli Britanci. Međutim, bila je to zanimljiva priča jer je Luna Rossa bila brža u svakom jedrenju u orcu  dok je britanski tim svoju prednost gradio niz vjetar.

Na kraju, 14 sekundi je bilo ono što je Britancima nasušno potrebno – prekinuli su talijansku dominaciju i pokazali da i u uvjetima slabog vjetra u kojima se Luna Rossa do sada pokazala boljom, mogu pobijediti. “Borit ćemo se do kraja”, rekao je sir Ben Ainslie u Churchillovom  stilu nakon druge regate. No, priznao je da se njihova jedrilica teže zadržava kompetitivna na slabom vjetru kakav je bio za obje regate: “Iznad 13 čvorova jedrilice su prilično ujednačene, ispod toga se borimo. Mi to znamo, oni to znaju. “Jedreći ovim brodovima, vrlo je teško to savršeno učiniti.” Kormilar Lune Rosse Jimmy Spithill izjavio je: “Bila su to sjajne dvije regate. Uvijek se jedri jedna po jedna, nikad se ne razmišlja o konačnom rezultatu. To je jedno od onih regatnih polja na kojima bi vodeći brod mogao lagano graditi prednost, posebno u stranicama uz vjetar “.

Prva regata bila je riješena na startnoj liniji, gdje su timovi odigrali najuzbudljiviji početak kampanje Američkog kupa do sada. Leteći prema startnoj liniji, nijedna momčad nije dala niti centimetar prednosti drugoj na liniji na kojoj  se približavaju startu i gotovo su se sudarili dok su prelazili startnu liniju – obje su prešle prerano. Međutim, Luna Rossa je imala povoljnu poziciju i prosvjedovala je protiv tima Velike Britanije, koji je dobio penal i morao je zaostati 50 metara iza svojih kolega.

Ta kazna nije izvršena sve dok britanska posada nije izbila ispred i bila prisiljena zaostati. To je Luni Rossa otvorilo mogućnost da napreduje i stekne dominantnu poziciju na stazi. Team UK uspio je održati samo 20 sekundi zaostatka na drugim vratima, ali to se brzo produžilo na gotovo minutu u trećoj dionici. Nakon toga je Luna Rossa jednostavno produžila naprijed – prešavši cilj 80 sekundi prije britanske posade.
Ali Britanci su vratili samopouzdanje pa će pred Talijanima biti težak put do konačne pobjede. Natjecanje se nastavlja u nedjelju s još dvije utrke.