FP ZA WEB

Promjene u Fountain Pajot i Dufour Yachts

Krovna kompanija tvrtke Fountain Pajot koja pod sobom ima i Dufour Yachts, najavila promjene udjela vlasništva.

Tvrtka Compagnie du Catamaran, većinski vlasnik Fountaine-Pajot grupe, koja pod sobom ima i Dufour Yachts, najavila je promjenu u vlasničkoj strukturi. Sve vodeće pozicije ostaju nepromijenjene. Vlasnik manjinskog paketa dionica Next Stage izlazi, a na njegovo mjesto u jednakom postotku ulazi Arkéa Capital, investicijski fond u vlasništvu Arkéa investicijske banke. Transakcija još nije potvrđena, ali se uskoro očekuje nakon što ju potvrdi francuska financijska agencija AMF.

Prema podacima tržišta dionica, Fountaine Pajot je u posljednje 4 godine zabilježila snažan rast. Od 10. studenog 2016. do danas je rasla stabilno s vrhuncem u lipnju ove godine kada je na tržištu vrijedila 121 milijun američkih dolara, odnosno 4 puta više od izlaska na burzu 2016 godine. U ovom trenutku stabilnih 109,8 milijuna USD.

Direktor Fountaine-Pajot grupe, Nicolas Gardies kazao je kako je ova promjena očekivana i uobičajena na tržištu, da se udjeli vlasništva prodaju nakon 5 do 7 godina, te da ova odluka nema veze s kompleksnim faktorima yachting tržišta. Dodaje kako je nakon pet godina NextStage-u odgovarala ova pozicija, te da je njihov izlazak nije bio sudbina, jednako kao što je ulazak Arkéa Capitala koju je privukla povijest i poduzetnički razvoj FP Grupe.

Ostaje u vlasništvu Dream Yacht Chartera

K tome, uz participaciju u udjelu kapitala Compagnie du Catamaran, NextStage je zajedno s Fountaine-Pajot preuzeo većinski paket kompanije Dream Yacht Charter. Povlačenje NextStagea iz Compagnie du Catamaran ne dovodi u pitanje ovog združenog vlasništva u vodećoj svjetskoj charter kompaniji, kazao je Nicolas Gardies.

Štoviše, Fountaine-Pajot Group je najavila kako će nastaviti smjer investicija i razvoja zahvaljujući novom dugoročnom partneru. “Spajanjem snaga s dugogodišnjim partnerom, grupa će moći nastaviti putanju rasta, koji je istovremeno održiv i odgovoran”, pojasnila je Claire Fountaine, predsjednica uprave FP Grupe, inače i jedriličarka s brončanom medaljom svjetskog prvenstva u klasi 470.
“S optimiziranim industrijskim procesom, održat ćemo kapacitet za inovacije proizvoda i osnažiti svoju međunarodnu distribucijsku strategiju”, zaključio je Nicolas Gardies.

Fountaine Pajot je jedno od najvećih brodograditelja rekreativnih katamarana. Tvrtka je bazirana na zapadnoj obali Francuske, u gradiću La Rochelle gdje zapošljava 987 ljudi. Osnovana je 1983. i započela gradnju katamarana za prijevoz putnika na morskim i riječnim vezama. Do sad su proizveli 37 modela duljine od 26 do 80 stopa. Fountaine Pajot je jedna od predvodnica trenda rekreativnih katamarana, za privatne vlasnike i charter. Dufour Yachts je jedno od najvećih francuskih brodogradilišta jedrilica. Tvrtku je 1964. osnovao Michael Dufour, jedan od pionira stakloplastičnih trupova. Danas tvrtka zapošljava preko 400 zaposlenika, a ukupno je proizvela 61 model jedrilica.

Foto: Facebook / Founatine Pajot