Princess Yachts Y95

Princess porinuo prvu Y95

Novi model britanskog brodogradilišta može postići 24 čvorova, a dizajn unosi novosti u rasporedu flybridge jahti

Porinut je Y95, četvrti i ujedno najveći model linije Class Y. Uz visoki trup s kuvertom na drugoj razini, ova jahta je karakteristična po asimetričnom letećem mostu, a kombinira nekoliko inovacija koje smo mogli vidjeti u recentnim modelima brodogradilišta s vlastitim inovativnim rješenjima dizajna.

S 29.1 m duljine preko svega i motorima 2 x 2000 ks ova luksuzna jahta postiže maksimalnu brzinu između 22 i 24 čvora, a u luksuzno opremljenim kabinama može smjestiti do 10 ljudi. Zamišljena je za duge plovidbe bez trunke gubitka komocije, a svakom od 10 gostiju pružat će udobnost i pregršt intime.

princess y95 3
Princess Y95 4
Princess Y95 6
Princess Y95 5

Ova 95-ica sliči modelu iste duljine iz linije Class X, s kojom dijeli i dizajn trupa ispod vodene linije te neke od elemenata, no za razliku od radikalnog X95, ovdje vidimo ipak nešto umjereniji i mrvicu klasičniji dizajn. No, i dalje je ovdje riječ o velikoj modernoj jahti s 3 razine i poluzatvorenim letećim mostom.

Jedna od zanimljivih inovacija na ovom modelu između ostalog je i krmena platforma koja je u fiksnom dijelu golema, a na pritisak gumba se otvara i povećava za dvostruko više prostora, te pomični dio može biti uronjen u more, s velikim stepenicama po čitavoj dužini. U tom dijelu imamo i tzv. beach club. U ovom krmenom prostoru imamo udobni naslonjač, stol, veliki dnevni bar veličine koji bi primjerice na brodicama dužine 15-ak m veličinom odgovarao kuhinjskom prostoru. Ipak, najvažniji dio ovog broda nalazi se na najvišoj razini, letećem mostu.

Kabinski prostor sastoji se od klasičnog rasporeda s glavnom kabinom u sredini, VIP kabinom u provi, te dvije kabine u bočnom rasporedu, kao i dodatnom VIP kabinom na razini kuverte. Uz udoban smještaj za do 10 gostiju, u prostoru ispod kokpita je prostor s dvije kabine, malom kuhinjom i dvije kupaonice namijenjen tročlanoj posadi. Više o modelu i galeriju fotografija možete pronaći na službenim stranicama Princess Yachts.

Princess Y95

Piše: Teo Marević
Foto: Princess Yachts / Facebook