62-exterior-white-hull-1

Britanski škver Princess Yachts, vjerujemo, ne treba posebno predstavljati ljubiteljima motornih jahti, ali ni ostalim nautičarima s obzirom da je naziv tvrtke iz Plymoutha, uz još nekoliko drugih škverova, gotovo postao sinonim za luksuzna rekreativna plovila diljem svijeta. Takvu je reputaciju njegov osnivač, David King, uporno gradio godinama, još od osnutka 1965. pod nazivom Marine Projects i prvog plovila Project 31, a za svoj je trud i uspjeh nedavno nagrađen i vrijednom nagradom za životno djelo koja se dodjeljuje u sklopu najvažnijeg profesionalnog nautičkog sajma, METS Trade u Amsterdamu.

Danas je, dakle, Princess Yachts etablirani i jedan od vodećih međunarodnih brodograditelja luksuznih motornih jahti u dužinama od 39 do 132 stope, koji zapošljava više od 2000 radnika na čak šest proizvodnih lokacija. Visoku reputaciju održavaju zahvaljujući konstantnim ulaganjima u istraživanje i razvoj, redovitom predstavljanju novih modela, besprijekornoj kvaliteti te inženjerskoj izvrsnosti svojih plovila. Trenutno ponudu škvera čini pet serija jahti pod nazivom M-class, Y-Class, F-Class, S-Class i V-Class s ukupno 24 modela tipa open, sportfly, fly, motor yacht te mega yacht.

62-interior-saloon-american-walnut-satin

Među nekoliko najnovijih modela koji su premijeru imali na jesenskim nautičkim sajmovima isticala se Princess 62 iz serije F-Class, što jasno otkriva da se radi o klasičnoj flybridge jahti kakve Princess gradi već desetljećima te po kojima je vjerojatno i najpoznatiji. Zbog ogromna iskustva u gradnji takvih plovila, vrhunskih dizajnera i inženjera te najmodernijih pogona i tehnologija koje se pritom koriste, u škveru tvrde da je riječ o tehnološki najnaprednijoj jahti u klasi, s najboljom prostranošću i iskoristivošću, izvanredno efikasnoj, udobnoj i zabavnoj.

Iako nema pravog razloga da se posumnja u ovu tvrdnju, detaljnu provjeru navedenog svaki će strastveni motonautičar prije shvatiti kao veliko zadovoljstvo i ugodu, no kao tešku kaz­nu odnosno neugodni zadatak. Nije potrebno mnogo razmišljanja da bismo shvatili zašto je tome tako, već je dovoljno svrnuti pogled na izgled gotovo 20-metarske Princess 62, čije snažne, ali meke linije i sjajne proporcije nepogrešivog Princess izričaja ističu vrlo graciozan nastup te kao da jasno najavljuju vrhunski interijer.

62-exterior-white-hull-11