prigradica1

Luka iz koje se čitavo jedno stoljeće odvozilo vino i preko koje su se iseljavali stanovnici Blata i okolnih naselja danas se okreće turizmu. Kakve su joj šanse za razvoj onog nautičkog, pokušali smo saznati prošlog rujna.
Izuzmemo li Pelješki kanal, uz sjevernu obalu Korčule malo se plovi. Većina nautičara koji žele iz Korčule u Velu Luku ili obratno, kad to vremenske prilike dozvoljavaju, bira rutu uz južnu obalu otoka. Sa sjeverne strane između Vele Luke i Račišća nećemo naići na veća naselja doli na Prigradicu, nekako točno na pola puta između njih. E, baš tamo smo se zaputili!
prigradica2Spletom vremenskih okolnosti prema Prigradici stižemo pomalo neuobičajeno rutom. Nesmiljena tramuntana i nesigurno sidrište, a napose nemogućnost da se privežemo na mol u Dubi na Pelješcu natjeralo nas je da krenemo do udaljene Prigradice. Tukli smo tramuntanu, a bogme i ona nas. Već nas je uhvatila noć kad smo uplovili u prostranu luku Prigradice nadajući se zasluženom odmoru. Nade su nam brzo splasnule spoznavši da je luka najneudobnija baš po tramuntani. Luka je prostrana i ima mjesta poprilično. Impozantnu trista metara dugačku rivu na jugoistočnoj obali uvale štiti više od sto metara dug mol s visokim lukobranom i lučkim svjetlom na vrhu. Kad zapuše jak sjeverozapadnjak ili pak sjevernjak (tramuntana), more se u uvali uzbiba pa je najbolje vezati se uz lukobran. To smo nakon dužih priprema i uspjeli bez ikakvih neželjenih posljedica. Uvelike su nam pomogli veliki gumeni odbojnici ugrađeni u rivu za potrebe pristajanja katamarana. Ipak trebalo je pravo umijeće za vezati brod, da budemo koliko toliko spokojni. Naime, od sjeveroistočnog kuta gdje se spajaju mol i riva vraćali su se odbijeni valovi (rebatajica) i sudarali se sa dolazećim valovima taman pred našom krmom. Stajali smo na molu još dobrih pola sata i pratili kako se brod ponaša, a onda zaključili da je tramuntana neznatno ali ipak popustila.
Luka i naselje sagrađeni su kao jedna od luka Blata, najvećeg naselja u unutrašnjosti jadranskih otoka uopće. Prigradica je desetljećima služila za ukrcaj vina, maslinovog ulja, rakije, rogača, bajama, nekada i buhača, a iz nje su isplovljavali i putnički brodovi kojima se otočno stanovništvo iseljavalo u prekomorske zemlje. Danas u nju, ne računajući nautičare ljeti i pokoji ribarski brod te već spomenuti katamaran na liniji Split ‒ Korčula, rijetko uplovi neki brod. Prigradica je zadržala izgled tipičnog ribarskog mjesta. Unatoč novim kućama sagrađenima na zapadnoj obali luke još uvijek prevladavaju stare kamene kuće. U dnu je uvale jedan od najljepših jadranskih mandrača.

prigradica3