senko1

Priča o srdeli

Kad se gotove srdele stave na pladanj, zaliju maslinovim uljem i možda češnjakom te pokriju da se u tome kratkom zatvorenom času sve to zajedno sljubi, pokažu se kao neka mitska hrana kojoj nitko još nije uspio odoljeti

Prije nekoliko godina šetao sam Grazom i uživao u otkrivanju novih mjesta gdje su se okupljali mladi i trošili sve blagodati koje može ponuditi jedan miran austrijski grad. Uvijek sam se tamo osjećao puno ugodnije nego u Beču, koji radi svoje golemosti nije nikada u meni probudio osjećaj zbijenosti i intime pomiješanih sa slobodom i samoćom kakvu obično tražimo na svojim nemirnim putovanjima. Ali da sam stvarno tamo doma, toga puta sam osjetio do dna. Naime, u samom centru grada, gladan kao vuk, zastao sam kupiti topli sendvič u prvom fast foodu na koji sam naišao. Bio je to fast food pored kojeg sam prošao milijun puta, ali nikada nisam obratio pažnju na njega jer mi je bio podjednako omražen kao i svi ostali, nevolja u suvremenom svijetu. Ovog puta ostao sam zapanjen: bio je to fast food specijaliziran za pripravke od morskih plodova i ribe i ja sam u moru ponude odabrao pohanu jadransku srdelu, vjerojatno ulovljenu negdje oko Visa ili Palagruže. Ništa mi u tome trenutku nije bilo slađe, vjerojatno zbog začinjenosti zavičajem.

senko2

Sada i ovdje, na kamenom stolu moje uvale nabadam na drvenom ražnju istesanom od planike, jer ne postoji drugo drvo od kojeg bi se on mogao napraviti, barem ne u ovoj uvali, nabadam, dakle i redam po njemu svježe srdele ulovljene prije nekoliko sati. Tehniku malo tko zna ako nije odavde: prvi ubod ispod leđne kosti, odlučan i brz potez prema vrhu i prije nego se probije druga strana nagli zaokret, tako da kost ostane ispod ražnja. Onda opet pažljivo i smireno guranje ribe prema kraju, ako meso pukne, nismo majstori i nitko više neće vjerovati da možemo i druge stvari savladati. Vidi ga, reći će, ne zna ni srdelu na ražanj nabiti! (…) Više pročitajte u 258. broju Mora.

*Tiskano izdanje potražite na kioscima ili digitalno izdanje putem Google Play i AppStore aplikacija, kao i u našem webshopu.

Piše: Senko Karuza
Foto: Mladen Šćerbe

senko3