SUNKA1

Praznici u vertikali

Za Nacionalni park Paklenica čuo je svaki bolje informirani penjač u svijetu, a kanjonu Čikole popularnost raste iz dana u dan. Što je to tako privlačno u penjanju i tko su ti penjači?

Posljednji je dan u 2021. godini. Nalazimo se unutar Nacionalnog parka Paklenica, u sportsko-penjačkom sektoru zvanom Crljenica i divimo se pogledu. Ispod nas je more od oblaka, a iznad nas plavo nebo. Za ovakve prizore obično se treba penjati na puno veće visine, no kako je prethodnih dana palo dosta kiše, a danas sunce grije punom snagom, iznad tla se stvara gusta magla koja iz naše perspektive izgleda poput oblaka. Dojam je nestvaran, kao da stojiš na krilu aviona.

SUNKA2

Nacionalni park Paklenica najpopularnije je mjesto za penjanje u Hrvatskoj. Kad nekom stranom penjaču kažem da sam iz Hrvatske, obavezno nakon toga slijedi „Bjutiful Paklenika“. Vole penjači Paklenicu, smjerovi su dobro opremljeni i sigurni, kvaliteta stijene odlična. U pozadini je Velebit i fantastične planinarske ture, koje mogu biti u rasponu od nekoliko sati do nekoliko dana i koje nikada ne razočaraju ljepotom i raznolikošću prizora.

SUNKA3

A tu je i more, vječita inspiracija za razne aktivnosti i meditacije. Apartmana, kampova, restorana i dućana ima za svačiji ukus. Ukoliko se zaželite i grada, za tili čas ste u drevnom Zadru prepunom povijesnih i kulturnih znamenitosti. Idealno za aktivni godišnji odmor, čak i ako ste penjač s malom djecom. Penjati se može cijele godine, ali najbolji uvjeti su u proljeće i jesen. Ljeti se hvataju stijene u hladu, a zimi na suncu. Zato smo mi danas u Crljenici, stijeni okrenutoj na jug i zaklonjenoj od vjetra, pa se na sunčan dan i usred zime može penjati u kratkim rukavima. (…) Više pročitajte u 254. broju Mora.

Piše: Sunčica Hrašćanec
Foto: Luka Tambača i Sunčica Hrašćanec