Use it again

Pohod na rekord oko svijeta

Francusko-španjolski dvojac će pokušati oboriti rekord postavljen 2004. – trimaranom oko svijeta „u suprotnom smjeru“ za manje od 122 dana.

Francuz Roman Pilliard i Španjolac Alex Pella dali su si zeleno svijetlo tzv. Code Green za pokušaj obaranja rekorda plovidbe oko svijeta u multitrupcu „u suprotnom smjeru,“ odnosno protiv vjetra i struja. Vremenska prognoza za sutra predviđa povoljno vrijeme za polazak trimaranom „Use It Again,“ pa se očekuje da će krenuti u utorak 4. siječnja između podne i ponoći. Referentno vrijeme za ovaj izazov je 2004. postavio proslavljeni jedriličar Jean-Luc Van Den Heede na trimaranu IDEC 3, koji je za 122 dana 14 sati 3 minute i 49 sekundi zaokružio svijet istom rutom kojom sada planiraju ići Pilliard i Pella.

Od tada je bio samo jedan pokušaj obaranja VDH-ovog rekorda, no bezuspješno. Yves Le Blévec je u tom pokušaju 2017. godine doživio havariju kod Cape Horna. U konzultaciji s njihovim planerom ruta, Christianom Dumardom, jedriličari Romain Pilliard i Alex Pella procijenili su da im je od danas povoljno vrijeme za pokret, što znači da bi i već danas mogli krenuti iz Lorienta, no to će najvjerojatnije biti sutra poslijepodne. Startna linija od koje računaju precizno mjerenje, nalazi se između svjetionika Pen Men na otoku Groix i svjetionika Kerroc’h u Lorientu.

Kompleksno je pronaći startni moment

Veliki oceanski rekordi sačinjeni su od vježbe strpljenja i pronalaska dobrih vremenskih prolaza, poručili su iz ekipe Spindrift Racing, koji također čekaju na odobrenje tzv. Code Green. Oni u ovom trenutku na svojoj web stranici drže oznaku Stand By. Međutim, u napetom iščekivanju u pohodu na Joules Verne Trophy već su dva puta bila otvorena zelena svjetla u timu Romaina Pilliarda i Alexa Pellaa 16., pa ponovo 19. prosinca 2021., pa su odustali. Trenutno im vremenski prolaz nije idealan, no sada izgleda da zaista namjeravaju poći, što će u jednom trenutku i morati napraviti misle li osvojiti slavni trofej.

use it again 1

Piše: Teo Marević
Foto: AntoineDujoncquoy.com / Jean-Marie Liot – Use It Again