evinrude1

Pioniri odlaze u povijest

evinrude3Američki Bombardier Recreational Products najavio je prestanak proizvodnje legendarnih Evinrude motora

Već neko vrijeme Evinrude vodi nemilosrdnu bitku s tržištem i bilo je naznaka da se bliži kraj, a pandemija je bila jasan znak upravi da je gotovo. Legenda izvanbrodskih motora Evinrude prestaje se proizvoditi, objavio je američki Bombardier Recreational Products, a svoj marine program fokusiraju na rast brendova plovila i nove tehnologije u segmentu ribolova i rekreativne plovidbe.

Kada su međunarodne regulative počele vršiti pritisak, gotovo svi proizvođači izvanbrodskih motora prešli su na četverotaktnu tehnologiju, a jedino je Evinrude ostao pri tehnologiji dvotaktnih benzinskih motora. Doduše njihova je tehnologija dvotaktnih motora bila kudikamo naprednija od dimnjaka iz 20. stoljeća, te su u stopu pratili sam vrh svjetskih brendova. Ipak, kada duže vremena trendovi ne pokazuju bolje rezultate, treba se zapitati što dalje. To su učinili u krovnoj BRP kompaniji koja će tvornice s dosadašnjom proizvodnjom postupno preorijentirati u proizvodnju aluminij-skih plovila i pontona.

Kraj stoljetne tradicije

Kao i mnoge uspješne priče u nautici i ova ima obiteljski karakter. Povijest Evinrudeovih motora seže na sam početak 20. stoljeća, kada je norveški poduzetnik Ole Evinrude migrirao u Ameriku i napravio prvi komercijalno uspješni izvanbrodski motor, a za razvoj je bio značajan njegov odnos sa suprugom. Na ideju je došao kada je s (tada još) zaručnicom Bessie Cary išao na piknik na jezeru Okauchee, u saveznoj američkoj državi Wisconsin. Bessie je zaželjela sladoled, a Ole je odveslao milju i pol do obližnjeg mjesta i natrag i, naravno, vratio se s otopljenim sladoledom. (…) Više pročitajte u novom, 254. broju Mora ili putem naše mobilne aplikacije Sailing Croatia.

evinrude2