orc cro

ORC prvenstvo hrvatske

Pred Šibenikom danas starta trodnevno CRO ORC prvenstvo Hrvatske u kojem sudjeluje 16 posada

Šibenski arhipelag ovog vikenda je domaćin CRO ORC prvenstva Hrvatske u organizaciji D-Marin Mandalina i JK Val. Prvi start je danas u podne, za subotu je zakazan start u 11 h, a u nedjelju za 10 h. Regatavanje će trajati do nedjelje popodne, nakon čega slijedi dodjela nagrada. Registracije traju do petka 5. studenog u 9 h u prostorijama Regatnog odbora Marine Mandalina, a izmjene u crew listama je moguće obaviti do 10 h.

Na regati sudjeluje 16 posada s područja cijele hrvatske obale, ali i šire. Prijavile su se i dvije najbolje češke posade. Jedna od njih, posada Hebe V, 2019. godine osvojila je drugo mjesto na ORC Svjetskom prvenstvu koje se jedrilo u Šibeniku. Predviđeno je šest štap jedrenja (Windward/Leeward kurs) u regatnom polju ispred Zlarina i jedno navigacijsko jedrenje od dvadesetak nautičkih milja. Regata će se smatrati valjanom ako se završi barem jedno jedrenje. Nakon što se dogotove četiri jedrenja, predviđeno je odbacivanje jednog najlošijeg rezultata. Konkurencija nikad nije bila jača, tako da natjecatelje očekuje neizvjesna regata do samog kraja.

ORC International u Hrvatskoj se primjenjuje više od dvadeset godina. Riječ je o sustavu razvrstavanja koji koriste svjetska i europska prvenstva i zahvaljujući kojem se različite jedrilice izjednačavaju. Navedeno posadama omogućuje izjednačeno natjecanje, bez obzira na vrstu i veličinu jedrilice. D-Marin kroz sponzorstva promiče jedriličarski sport i rekreacijski yachting, kao i destinacije u kojima se natjecanja održavaju. U D-Marin Grupi smatraju kako je to od iznimne važnosti za pozicioniranje Hrvatske kao jedne od najljepših destinacija za jedrenje u Europi. Detaljnije o pravilima možete pronaći u Oglasu regate na poveznici.