OpelGrandlandX_eksterijer_1

l SUV-ovi danas nisu samo praktičan dodatak ponudi nekog proizvođača automobila, već njezin neizostavan dio bez kojeg se ne može očekivati tržišni uspjeh. Katkad nije ni dovoljno imati samo jedan takav model u ponudi – Opel ih, primjerice, danas nudi tri. U sklopu X obitelji SUV-a, njemačka marka nudi od 2012. poznatu Mokku X te krajem prošle godine uvedene, a suradnjom s grupom PSA nastale modele Crossland X i Grandland X. Potonji je najnoviji i najveći model u ponudi, a EMP2 platformu i brojne druge komponente, poput motora, dijeli s Peugeotom 3008.

Izvana, međutim, nisu primjetni tragovi francuskog utjecaja. Grandland X ističe se vlastitim dizajnerskim identitetom, koji iz određenih kutova podsjeća na Astru te ga čini trenutno prepoznatljivim kao dijelom Opelove ponude. Unutrašnjost je jednako opelovska, solidno izrađena, ugodna i više nego dovoljno prostrana zahvaljujući međuosovinskom razmaku od 2,68 metara. Osim toga, 4,48 metara dug Grandland X ima prtljažnik čiji osnovni volumen iznosi 514, a sa spuštenim stražnjim sjedalima ukupno 1652 litre. Brojna moderna oprema, među ostalim, uključuje Opel OnStar sustav povezivosti s opcijom WiFi hotspota, iznimno udobna AGR sjedala (opcija), automatski tempomat s prepoznavanjem ograničenja brzine i brojne druge napredne sustave asistencije, kao i izvrsna AFL LED prednja svjetla.

Iako će u jednom trenutku biti ponuđen i u plug-in hibridnoj verziji, Grandland X trenutačno je u Hrvatskoj dostupan s tri dobro poznata (francuska) četverocilindraša. Jedini benzinac je 1,2-litreni turbomotor sa 130 KS, raspoloživ sa šesterobrzinskim ručnim ili automatskim mjenjačem, a dva dizelaša su 1,6 i 2-litreni sa 120, odnosno 180 KS – slabiji se nudi s izborom mjenjača istovjetnim benzincu, a snažniji isključivo s osmerostupanjskim automatikom. Sve verzije Grandlanda, valja istaknuti, isporučuju se s prednjim pogonom s IntelliGrip sustavom podesivim u pet stupnjeva koji, putem naprednog ESP-a, utječu na trakciju, prianjanje i vozne osobine.

Kupci Grandlanda X mogu birati između četiri razine opreme (Selection, Enjoy, Innovation, Ultimate), a cijene se kreću od 152.490 do 224.711 kuna za benzinske, odnosno od 161.203 do 265.909 kuna za dizelske izvedbe.