OpelCrosslandX_1

Čini se da su proizvođači koji danas u potpunosti shvaćaju potencijal tržišta SUV-a ujedno otkrili recept za uspjeh – oni, naime, ne nude jedan, niti dva, već tri modela! Opelovu dosadašnju ponudu te najpopularnije vrste automobila donedavno je činila samo Mokka X, no od 2017. tu su i Grandland X te Crossland X. Potonji je po mnogočemu, a ponajprije cijenom, i najzanimljiviji, a poput većeg Grandlanda, platformu, motore i, u ovom slučaju, samo prednji pogon (nema 4×4 opcije) dijeli s modelima PSA grupacije. Tehnološki braća blizanci Crosslanda X, naime, aktualni su Peugeot 2008 i Citroen C4 Cactus.

Crosslandov dizajn usuglašen je s ostalim kućnim SUV-ovima, no svejedno ima dovoljnu dozu prepoznatljivosti, pogotovo kako ga ne bismo brkali sa samo 63 milimetra većom, ali osjetno otmjenijom Mokkom X. Jednostavan i prema funkcionalnosti usredotočen interijer raspolaže solidnom prostranošću te adekvatnom udobnošću za četiri osobe. Ovisno o položaju za 150 milimetara uzdužno pomične stražnje klupe, osnovni volumen prtljažnika varira od 410 do 520 litara, a spustite li stražnja sjedala, ukupan obujam raste na 1255 l.

Crossland X dostupan je s dva motora. Trocilindarski benzinac obujma 1,2 litre, dobro poznat iz raznih PSA modela, nudi se u izvedbi bez (81 KS) i s turbo punjačem (110 ili 130 KS), a srednja inačica može se dobiti i s automatskim mjenjačem. Samo s ručnim mjenjačem isporučuje se 1,6-litreni četverocilindarski turbodizelaš sa 99 (pet brzina) ili 120 KS (šest brzina). Svi motori snagu prenose samo na prednje kotače te se mogu kombinirati s Enjoy, Innovation i Ultimate razinama opreme.

Cijene Crosslanda X startaju od 114.511 kuna za početnu benzinsku, odnosno 130.757 kuna za osnovnu dizelsku verziju, a više informacija otkrijte na www.opel.hr.