granica

Olakšanje za nautičare

Ulazak u Schengenski prostor puno će značiti nautičarima koji doplovljavaju u Hrvatsku

Konačna odluka o ulasku Republike Hrvatske u Schengenski prostor od početka 2023 godine donesena jučer osim što će nam svima olakšati život imat će velike pozitivne posljedice na čitav nautički sektor. I to ne samo na onaj hrvatski već i slovenski i talijanski.

Režim uplovljavanja brodica i jahti koje viju zastavu neke od zemalja koje mu pripadaju znatno će se pojednostavniti, bolje reći u potpunosti će se deregulirati. To se odnosi i na plovila koja viju zastave trećih zemalja. Posade tih plovila u slučaju da u Hrvatsku dolaze iz luke ili polaze za luku u državi Schengenskog područja čak i u slučaju kad u plovidbi prolaze kroz međunarodne vode ne podliježu više nikakvoj graničnoj kontroli i mogu ući u luku koja nije granični prijelaz osim u slučajevima kada se analizom rizika utvrdi da je ona u pojedinom slučaju potrebna.

Što to znači u praksi

Uzmimo za primjer neku jahtu ili brodicu vezanu u marini Portorož, u Sloveniji najbližu hrvatskim teritorijalnom vodama. Ona je do sada da bi mogla uploviti u neku našu luku ili baciti sidro u uvali morala najprije isploviti prema Piranu, na tamošnjem pomorskom graničnom prijelazu obaviti kontrolu dokumenata pa tek potom isploviti prema Umagu. Tamo se morala opet uputiti na pomorski granični prijelaz i obaviti kontrolu osobnih i brodskih dokumenata te potvrditi popis posade i putnika pri ulazu u Hrvatsku.

Procedura se opet ponavljala prilikom povratka. Tijekom ljeta, kad se najviše plovi to je značili gubitak od najmanje dva sata a često, za subotnjih gužvi i više. Mnogi nautičari koji bi iz Slovenije za vikend otplovili u Hrvatsku odustajali su od takvih planova ne želeći trošiti veliki dio slobodnog vremena na granične formalnosti. To je osobito pogađalo čarteraše s bazama u Sloveniji pa će njihovim gostima novi režim biti prava blagodat.

Pristojbe ostaju

Naravno, i dalje ostaje obveza plaćanja naknade za sigurnost plovidbe u Lučkoj kapetaniji ili njezinoj ispostavi te turističku pristojbu. Prijava dolaska i plaćanje naknade za sigurnost plovidbe za brodice i jahte nautičari iz dijela zemalja EU osim za prvu prijavu plovila mogu obaviti i putem sustava e-nautika https://enautika.pomorstvo.hr dok je turističku pristojbu moguće elektronski platiti isključivo na portalu Hrvatske turističke zajednice https://nautika.evisitor.hr pa nema potrebe za odlaskom u kapetaniju.

Uskoro će biti poznati svi detalji provođenja ove nove regulative ali već sada znamo da će doći do ukidanja nekih stalnih i sezonskih pomorskih graničnih prijelaza. Neslužbeno doznajemo da će biti zadržani pomorski granični prijelazi Umag, Pula, Mali Lošinj, Rijeka, Raša-Bršica, Split, Zadar, Šibenik, Dubrovnik, Vis, Ubli i Cavtat dok bi se prijelazi ACI marina Umag, Novigrad (Istra), Rovinj, Sali, Božava (Dugi Otok), Primošten, Hvar i Stari Grad na Hvaru, Komiža te Vela Luka ukinuli.

Piše: Braslav Karlić
Foto: Arhiva More