46.1-Oceanis-Beneteau

Slijedeći tradiciju svojih prethodnika, na svojih 46 stopa objedinjuje kvalitete prostranosti i opremljenosti s jedriličarskim performansama puno većih brodova koje ni iskusne jedriličare neće ostaviti ravnodušnima. Stoga nije ni čudo da će premijerno ovaj brod biti predstavljen upravo u Australiji, zemlji visokih standarda kako u cruisingu tako i ozbiljnom prekooceanskom jedrenju.

Specifične linije trupa – „stepped hull“ – posuđene od starije sestre (Oceanis 51.1, by Finot-Conq), omogućavaju znatno prostraniju unutrašnjost što će posebno zainteresirati čarter goste, dok se za layout palube na kojem će pozavidjeti i vlasnici mnogo luksuznijih brodova pobrinuo poznati studio Nauta Design. Kokpit, poprište najukusnijih gastro zločina, ugostit će do osam strastvenih hedonista, sljubljujući okuse iz tanjura s mirisom mora i najljepšim zalascima sunca, dok po završetku svaki od sudionika ima mogućnost bijega u osamu na prostranoj palubi pramca i nadgrađa. Kormilarsko mjesto funkcionalno je koncipirano, s vinčevima nadohvat ruke, omogućavajući skiperu da samostalno upravlja jedrima bez pomoći gostiju u bilo kojoj operaciji ili manevru. Stol kokpita vješto sakriva splav za spašavanje, a krmena stepenica palube gostima na prostranoj krmenoj platformi omogućava privatnost u morskim radostima.

Interijer odiše prostranošću, dok mnogi bokaporti tonovima svijetlog hrasta i mahagonija daju toplinu i osjećaj prozračnosti. Za dojam prostornosti i svjetline nisu ostale zakinute ni kabine, kojih prema željama naručitelja može biti tri (u jednoj od vlasničkih izvedbi broda) ili čak pet u čarter verziji. Dok će ostali gosti uživati u uobičajenom standardu, vlasnik će uživati u nešto većoj kabini te odvojenom tušu od toaleta.

Za okretan i spretan ples s vjetrom među valovima, brod je standardno opremljen roll glavnim jedrom (45 m2) te „self-tacking“ genovom (44m2), dok se mnoštvo dodatnih opcija nudi po želji naručitelja. Za strastvene ljubitelje „performance cruisinga“ nudi se nabrijana verzija s višim jarbolom i nešto dubljim gazom.

Zaključiti možemo da nas očekuje zanimljiva godina s mnogim novitetima, a u kojoj je Beneteau Oceanis 46.1 letvicu postavio prilično visoko.