Arksen
Uoči otvorenja sajma u Düsseldorfu najavljeno je predstavljanje novog modela vlasništva koji bi , ako zaživi, mogao unijeti velike promjene u nautičkom svijetu.

Brodogradilište Arksen na sajmu u Düsseldorfu predstavlja novi sistem višegodišnjeg programa vlasništva Adventure Syndicate. Radi se o klubu kroz kojeg članovi mogu uživati u zajedničkom suvlasništvu jednog od Arksenovih plovila i imati puni pristup njihovim uslugama. Tvrtka ovaj tip vlasništva opisuje kao novi koncept koji će biti ‘ozbiljna promjena u igri’ pružajući ultimativnu pustolovimu obiteljima kroz pristup višegodišnjem kruzing programu koji uključuje rute poznatih istraživača poput Cooka, Nansena, Scotta, Cousteaua i Tilmana. Iz Arksena tvrde da se sve te rute mogu istražiti uz smanjeni utjecaj na okoliš, te da svojim članovima nude priliku da sudjeluju u projektima i da bolje razumiju važnost očuvanja oceana.

Novi program Arkesna nudi sve pogodnosti vlasništva plovila, priliku za otkrivanjem i istraživanjem novih destinacija, dug period korištenja, potpunu opremljenost, posadu koja održava plovilo, i sve to, tvrde iz tvrtke, po značajno nižoj cijeni bez obaveze o konačnom cjelokupnom vlasništvu. Arksen ovim dijeljenim pristupom nastoji prići i ohrabriti one koji su željni istraživanja i vlasnike spojiti s istraživačima, znanstvenicima i zagovarateljima očuvanja okoliša. U ponudi su za sad dva plovila predviđena za obiteljsko krstarenje, manji Arksen 70 može primiti sedmero osoba u tri kabine, a veći Arksen 85 njih deset u četiri kabine.

Svako plovilo je napravljeno namjenski, funkcionalno i prilagodljivo potrebama između istraživačkog, komercijalnog plovila ili za uživanje. Osnivač tvrtke izjavio je da je njima u Arksenu uvijek bilo važno pružiti zajednici nova iskustva i mogućnost da primijene putanju života. Dodao je da je ovaj Arskenov program Adventure Syndicate osmišljen za obitelji i da im osigura sve potrebno za iznimno zajedničko putovanje.