Boris Herrmann

Nova IMOCA aktualnog prvaka klase

U 10-minutnom videu, pogledajte kako izgleda tehnološki vrhunac regatne jedrilice, IMOCA 60 nove generacije, Malizia 3

Boris Herrmann ukupni je pobjednik prošlog ciklusa klase IMOCA (2018-2021). Njegov tim Malizia nedavno je porinuo je 3. generaciju IMOCA-e, Malizia 3. Sada imamo prilike pobliže se upoznati s ovim tehnološkim čudom od jedrilice u 10-minutnom video prilogu u režiji tima Malizia.

U brzorastućem svijetu IMOCA, postoje različiti timovi. Francuzi dominiraju brojčano, no tu su individualci sa svih strana svijeta, od amatera, inače pilota komercijalnog zrakoplovstva, novinarke i profesionalne jedriličarke, do ovakvih timova poput Malizije, iza čega stoji ozbiljan ulog. Takvi timovi pak pomiču granice u svakom smislu, a Boris Herrmann, kao aktualni pobjednik po bodovanju ukupnog natjecanja klasa IMOCA, na leđima nosi teret da mora isporučiti što se od njega očekuje.

Pred njegovim timom je intenzivan rad, treninzi i jedrenje, jer se Malizia natječe u dva najizazovnija natjecanja, regate oko svijeta The Ocean Race koje se jedre u timu, te IMOCA World Series koji se jedri u paru ili solo, te solo regata oko svijeta bez prestanka, Vendee Globe. Sve to zbivat će se u naredne dvije godine, pa je jasno da iza takvog pothvata mora stajat i poveći broj kopnenog pratećeg tima koji se brinu o svakom aspektu perforamansi i stanja broda do Borisovog zdravlja, te fizičke i psihičke spremnosti, kao i asistenciji u jedrenju.

Stoga je napravljena treća generacija IMOCA 60 klase, sa svom silom tehnološki najnaprednijih rješenja. Dizajn potpisuje poznati francuski duo za navalnu arhitekturu Marc Van Peteghem i Vincent Lauriot-Prévost, poznatiji kao VPLP. Inženjerski posao i izradu opreme radili su sturčnjaci za kompozitne strukture Gurit, a za gradnju je bilo zaduženo brodogradilište koje gradi gotovo sve najnaprednije jedrilice s foilovima, Persico Marine. Jedrilica se ističe inovativnim dizajnom prove, kao i prilično zatvorenim kokpitom.

Piše: Teo Marević
Foto: Screenshoot YouTube