DSC_0058

Nema dodatnog oporezivanja

Iz HGK poručuju da je došlo do nesporazuma u komunikaciji s Ministarstvom mora, te da obračun koncesijske naknade ostaje nepromijenjen.

Najava da će se sporedne djelatnosti u marinama tretirati kao potkoncesije digla je pravu buru među članicama Udruženja marina HGK, no nakon razgovora s predstavnicima Ministarstva mora, prometa i infrastrukture (MMPI) utvrđeno je kako je došlo do nesporazuma te da obračun koncesijske naknade ostaje nepromijenjen.Početkom rujna članice Udruženja marina HGK dobile su obavijest o Obračunu koncesijske naknade za Ovlaštenike koncesije koji imaju sklopljene ugovore o potkoncesijama, kojom su obaviještene da će se sve potkoncesijske djelatnosti dodatno oporezivati.

Udruženje marina HGK je stoga na posljednjoj sjednici održanoj u sklopu Biograd Boat Showa ugostilo ravnateljicu Uprave pomorstva iz Ministarstva mora, Ninu Perko, te su upozorili na moguće ozbiljne posljedice za nautički sektor ako dođe do takvog načina obračuna koncesijske, odnosno potkoncesijske naknade.

Predstavnici marina istaknuli su kako već plaćaju fiksni i varijabilni dio na ime koncesije na pomorskom dobru. „Fiksni dio plaća se na osnovi zauzete površine, a varijabilni dio na osnovi prihoda. Sve to ulazi u ukupan prihod, od čega marine plaćaju određeni postotak na ime varijabilnog dijela”, pojasnio je predsjednik Udruženja marina HGK Sean Lisjak, dodavši kako su nakon razgovora s ravnateljicom Perko utvrdili da je sporni dopis neispravno protumačen, u smislu da se navedeni obračun nikako ne odnosi na sporedne djelatnosti kao što su ugostiteljstvo, čarter, i razne usluge koje se obavljaju na prostorima marina, već isključivo na one djelatnosti s kojima marine imaju sklopljene Ugovore o potkoncesiji. Zaključak je da obračun koncesijske naknade za ovlaštenike koncesija u odnosu na sporedne djelatnosti ostaje nepromijenjen.