sibenik

Najviša kvaliteta nautičkih usluga

Dvije šibenske tvrtke primjerom pokazuju kako pametni konkurenti mogu postati dobri partneri

Šibensko-kninska županija odavno je prepoznata kao atraktivno nautičko odredište. Njezin je akvatorij jedan od onih kojima se najviše plovi na čitavoj istočnoj obali Jadrana. Njegova raznolikost, čak 285 otoka, školjića i nadmorskih grebena što mu pripadaju, među kojima je svega šest stalno naseljenih, otoci tik uz obalu, duboko zavučeno u kopno potopljeno ušće rijeke Krke, jedinstvenost Kornata i razvijena nautička infrastruktura privlače veliki broj nautičara. Prepoznatljivu sliku Šibenskog kanala i otoka te pogodno nautičko okruženje upotpunjue čak dvanaest modernih marina i mnoge dobro opremljene rive i privezišta te nekoliko organiziranih sidrišta. Samo u marinama ovoga kraja ima 3600 vezova, a tu su i brodogradilišta, benzinske postaje za nautičare i brojni servisi. Ovo je i prostor u kojem se nalaze dva nacionalna parka – Kornati i Krka. Kornatski arhipelag je meka velikog broja nautičara i teško bi itko mogao kazati da je doživio Jadran u cijelosti ako nije plovio među tamošnjim otocima. Isto se može reći i za Nacionalni park Krka do kojeg nautičari doplovljavaju vežući svoja plovila u Skradinu.

krka04
Županijsko središte − Šibenik čiji urbanitet traje još od 13. stoljeća prepun je vrijednih spomenika, a dva od njih – katedrala sv. Jakova i tvrđava sv. Nikole nalaze se na listi zaštićene baštine UNESCO-a. Ne tako davno industrijski grad posljednjih je godina promijenio izgled. Okrenuo se moru i turizmu, umio lice, postao mjestom u kojem se stalno nešto događa i njime se, osobito ljeti, razliježe neka dobra energija. Osobito se to odnosi na bogatstvo događanja na obnovljenim šibenskim tvrđavama, Festival djeteta i Festival dalmatinske šansone. Ali jednako tako i na gradsku gastronomsku i enološku scenu.

02_01_slide_fs_02_1
Nautička djelatnost na ovim prostorima postoji već dugi niz godina i njezin razvoj nije slučajan. Ohrabruju ga i potiču institucije bitne za promociju destinacije, Turistička zajednica Šibensko-kninske županije i grada Šibenika te Hrvatska gospodarska komora Šibenik. Shvaćajući da nautika nije samo plovidba nego sve ono bogatstvo usluga koje se nautičaru na kopnu i na moru trebaju pružiti u pripremi, za vrijeme i nakon plovidbe. Pri tomu osobitu vrijednost pridaju stjecanju vještina i znanja vezanih za plovidbu jer onaj tko nauči ploviti u ovome kraju sigurno će mu se vraćati. U one koje svakako prednjače i doprinose takvoj vrsti ponude spada čarter tvrtka NCP & Mare te Adria Libar Maritime & Yacht Training Centre svojom visokom kvalitetom nautičkih usluga i standardom rada. Zahvaljujući takvom pristupu postali su prepoznatljivi na međunarodnom nautičkom tržištu.

Vrhunska čarter usluga već 27 godina!

NCP & Mare jedna je od vodećih čarter kompanija na Jadranu s više od 80 jedrilica, katamarana i motornih jahti u floti koje se mogu iznajmiti s posadom ili bez nje. Flota se nalazi u D-Marini Mandalina u Šibeniku, udaljenoj 10 minuta vožnje od autoputa i 50 minuta od dva međunarodna aerodroma – splitskog i zadarskog. Zbog svoje pozicije u srcu Jadrana između dva nacionalna parka NCP & Mare idealna je polazna točka za plovidbu prema Visu, Hvaru, Korčuli i Dubrovniku na jugu, kao i prema Zadru, Dugom otoku, Kvarnerskim otocima, Istri ili Brijunima na sjeveru.

_DSF5041
S ciljem daljnjeg razvoja profesionalnog odnosa prema jedrenju, početkom 2014. godine NCP & Mare postaje ovlašteni RYA (Royal Yachting Association) trening-centar, pa jedriličarima i onima koji to žele postati nudi najprestižnije svjetski priznate tečajeve u suradnji s tom cijenjenom međunarodnom udrugom. Oni su idealna početna obuka ili nadogradnja postojećim ili potencijalnim zaposlenicima čarter tvrtki, ali i pojedincima koji se nakon školovanja vide u nautičkom svijetu. Za sve one koji žele ozbiljno pristupiti plovidbi i sigurnosti na moru te proći jedan od najpoznatijih i najkvalitetnijih tečajeva po posebno razvijenim programima RYA, tu su stručni tečajevi za obuku na motornim jahtama (Motor Cruising) ili jedrilicama (Sail Cruising). Bilo početniku bez iskustva ili iskusnom jedriličaru, RYA program nudi za svakoga ponešto, od početnog Competent Crew tečaja, preko Day Skipper i Coastal Skipper tečaja, do RYA Yachtmastera, a u sklopu tih programa uči se ploviti po pravilima te prestižne engleske škole. Svi tečajevi i ispiti održavaju se na engleskom jeziku po službenim pravilima RYA udruge. Teorijski tečajevi održavaju se u posebno uređenoj učionici sa svim potrebnim pomagalima i literaturom, u marini D-Marin Mandalina u Šibenik a moguće ih je polagati i online.

Više od trideset godina izvrsnosti u školovanju pomoraca i nautičara

Pomorsko učilište Adria Libar osnovano je još 1989. godine, otkada se bavi izobrazbom nautičara i pomoraca prema međunarodnim i nacionalnim standardima i danas s pravom predstavlja referentno mjesto za školovanje i obuku u centrima Zagreb, Rijeka, Zadar, Šibenik i Split.
Kako edukacija u pomorstvu i nautici ne poznaje granice već kvalitetu, ovo učilište je kroz godine priznato od mnogih uvaženih pomorskih administracija čije programe i provodi. U komercijalnom jahtingu jedna su od tri edukacijske ustanove u svijetu ovlaštene za provođenje belgijskih STCW Master & Officer Commercial Yachting modula čije certifikate danas priznaju atraktivne nautičke administracije poput Gibraltara, Maršalskih otočja, Djevičanskih otoka, Malte i mnoge druge. Profesionalan pristup obuci podjednako cijene i profesionalni pomorci, kapetani, skiperi i rekreativci zaljubljeni u more i brodove iz čitavog svijeta. S obzirom na veliki broj programa obuke iz područja sigurnosti, simulatorskih tečajeva, zaštite i spašavanja, zaštite morskog okoliša, upravljanja ljudskim potencijalima ali i posebne obuke posade na luksuznim jahtama – skipera, zapovjednika, mornara, hostesa, Adria Libar školuje oko 4000 kandidata godišnje. Certificirano znanje provodi se kroz praktične vježbe na poligonima, brodicama i jahtama, brodicama za spašavanje, ali i naprednim simulatorima koji vjerno predočavaju događaje na moru uz napredne vizualizacije (Transas Navi-Trainer/Sailor 5000, ECDIS i ARPA/RADAR, GMDSS simulatori).

_DSF5020
Posebno zanimljiv za nautiku je segment obuke brendiran pod nazivom “Luxury Yacht Crew Training” gdje se uz mogućnost in-house obuke programi prilagođavaju radnom okruženju na brodovima i jahtama klijenta prateći zahtjeve managementa kroz uloge, odgovornosti i opise poslova pojedinaca i tima. Ciljanom edukacijom postiže se potpuni efekt treninga i potiče timski rad među članovima posade.

Zajedno u provedbi novog programa – Skiper/Mornar u charter bazi

Pomorsko učilište Adria Libar i NCP & Mare godinama djeluju u području nautičke edukacije kao pametni konkurenti i jaki partneri. Praćenjem razvoja nautike u Hrvatskoj i osluškujući potrebe u charter industriji ove dvije tvrtke udružile su kadrove i resurse i kroz petodnevnu obuku kreirali program osposobljavanja – Skiper/mornar u charter bazi. Činjenica je da mnoge charter tvrtke povećavaju svoje flote, a povećanjem kapaciteta stvara se potreba za edukacijom djelatnika. Ciljane skupine programa osposobljavanja su poslovni subjekti (početna obuka ili nadogradnja za postojeće ili potencijalne zaposlenike charter tvrtki), ali i pojedinci kojima je ovaj program dobra osnova za nastavak edukacije i početak rada u charter okruženju koje je do tada bilo nepoznanica. Svi segmenti ove obuke detaljno su razrađeni kroz program i prate dinamiku i vrste poslova skipera/mornara po sezonama. Prva dva dana na brodovima u charter bazi posvećena su pripremi i raspremi brodova i njihovom servisiranju u predsezoni i nakon sezone. S polaznicima se prolaze tehnike, upoznaju se sa sredstvima za rad, usvajaju organizaciju posla i planiranje rokova. Ljetni dio posla dolazi odmah nakon pripreme brodova i zahtijeva kompletno tehničko poznavanje broda jer je mornar zadužen za upoznavanje klijenta sa svim sustavima na brodu, pregled palubne opreme, navigacijske opreme i svih sigurnosnih uređaja prema check listi. Kroz dva dana prolazi se pregled opreme, provjera ispravnosti broda, pregled električne ploče na kojoj se nalaze svi prekidači i osigurači, pregled sidra i sidrenog vinča te njegovo testiranje, pregled motornog prostora i testiranje motora, pregled jedara i opreme za jedrenje, provjeru brodskih ventila i druge provjere. Kako je skiper odnosno mornar na raspolaganju gostima u slučaju intervencije ili kad je potrebna bilo kakva pomoć u plovidbi uz kombinaciju obuke u učionici i na brodu savladavaju se osnove manevriranja, vezivanja konopa, raspoznavanja vremenskih uvjeta i korištenje radijskih uređaja. Važan dio teorijske obuke je komunikacija s klijentima, odnosno priprema mornara uz tips&tricks za snalaženje u kriznim situacijama u kojima treba reagirati sigurno i smireno.
Nema dvojbe da se u razvoju nautike nalazimo na razini koja podrazumijeva edukaciju zaposlenika. Zahvaljujući dobroj pripremi u praktičnoj obuci zaposlenici uspijevaju djelovati s visokim stupnjem odgovornosti, što ih dodatno motivira i osigurava sigurnost i zadovoljstvo svima u lancu – djelatniku, vlasniku, organizaciji i gostu. Tvrtke koje se izdvajaju uspješne su jer su prepoznale potencijal nautičkog tržišta. Tako ove dvije kompanije rade na promociji nautike i stvaraju prepoznatljiv imidž županije. Time svakako doprinose i razvoju nautike na njenom području.