SE 24 1

Najavljen novi Saffier

Nakon niza uspjeha s prethodnim modelima, najavljen još jedan krasan daysailer

Nizozemsko brodogradilište Saffier Yachts nanizalo je zavidan uspjeh kada je u pitanju European Yacht of The Year i dobilo nagradu u kategoriji Special Yacht četvrtu godinu za redom. Posljednja dva (ujedno i nagrađena) modela su Saffier SE 27 Leisuer (2021.) i Saffier SE 33 Life 2022. godine. Sada je najavljena novi manji model, Saffier SE 24 Lite.

Da je riječ o Saffier dizajnu „vidi se iz aviona“, te kao i prethodni modeli, nudi odlično jedrenje, brzinu i lakoću upravljanja, sigurnost i udobnost za dnevno ili vikend jedrenje. Novi model, ipak je nešto oskudnije opremljen od prethodnih koji su u niskoj kabini imali malu kuhinjicu i toalet. SE 24 Lite u unutrašnjosti ima samo četiri ležaja, i mogućnost ugradnje kompostnog wc-a.

Odlikuje ga ravna kuverta, brzi trup s dubokim listom kobilice s bulbom, te integrirani baštun na provi, široka u bokovima i krmi. Jedrilica je idealna za brzo i zabavno dnevno jedrenje s prijateljima i dovoljno komotna za par za manju đitu. Opremljena je kvalitetnom jedriličarskom opremom i jedriljem, kao i karbonskim jarbolom.

SE 24 3

Kao i svi Saffier Yachts model do sad, s idejom daysailera, opremljena je ugradbenim elektropogonom Torqeedo snage 3 kW i ne prevelikim setom baterija 24 v. Takav pogon idealan je za isploviti iz luke, popodnevno jedrenje, zatim ponovo kratko korištenje motora za povratak u luku. Prednost je što takav pogon ne zahtijeva gotovo nikakvo održavanje, a zahvaljujući solarnim panelima integriranim u provu jedrilice, baterije će se nadopunjavati kada god ima sunca. Najavljeno je da će se svjetska premjera održati na sajmu u Düsseldorfu.

Piše: Teo Marević
Ilustracija: Saffier Yachts