cargo-ship-5724401_1920

Nadogradnja sustava e-Pomorac

Dodatne dane za famoznih 183 dana pomorci mogu ostvariti prijavom putem e-Pomorac

Pomorci su dobili još jednu uslugu putem sustava e-Pomorac koji se nalazi unutar sustava e-Građani, a kojim se omogućava prijavljivanje plovidbene službe i ostvarenih dana izvan plovidbe pomoraca bez potrebe fizičkog odlaska pomorca u lučku kapetaniju. Nadogradnja je u funkciji od srijede, pa je danas putem priopćenja Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture pozvalo sve hrvatske pomorce koji su tijekom 2020. godine ukrcavani na brodove u međunarodnoj plovidbi, bez posredstva prijave ostvarenu plovidbenu službu u prošloj godini.

Da bi ostvarili dodatne dane u svrhu utvrđivanja potrebnih 183 dana službe prema propisanim odredbama, u priopćenju se poziva pomorce da do kraja siječnja putem sustava e-Pomorac prijave službu ostvarenu tijekom 2020. godine. Dodatni dani su dani koji se sukladno odredbama Pomorskog zakonika i Pravilnika o izmjenama Pravilnika o porezu na dohodak dodaju danima plovidbe u svrhu ostvarenja 183 dana.

Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture napominje da su u postupku spajanja dvije baze podataka kojima će se automatizmom omogućiti pribrajanje i dana provedenih na izobrazbi u Republici Hrvatskoj, pa te dane nije potrebno upisivati. Za pomorce koji su na brodove u međunarodnoj plovidbi ukrcavaju posredstvom brodara, poslodavca, kompanije ili posrednika pri zapošljavanju pomoraca, unos traženih podataka u sustav će izvršiti ovlašteno tijelo preko kojeg se ukrcaj izvršio odnosno brodar, poslodavac, kompanija ili posrednik pri zapošljavanju pomoraca.

Pomorci koji se ukrcavaju samostalno na brod, a iz nekog razloga ne mogu koristiti sustav e-Pomorac radi prijave plovidbene službe i ostvarenih dana izvan plovidbe, takvu prijavu mogu izvršiti kao i do sada u nadležnoj lučkoj kapetaniji. Temeljem izvršenih prijava plovidbene službe, Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture će do kraja siječnja 2021. godine izraditi DPOM obrasce, koji će biti dostavljeni pomorcima na njihove kućne adrese radi prijave poreza na dohodak u 2020. godini.

Alexander Kliem

Foto: Thanasis Papazacharias / Alexander Kliem / Pixabay

Pridružite se diskusiji

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *