morske krave miami

Morske krave zaustavile testove brodica

Nedavno održani sajam u Miamiju održao se između ostalog i na području gdje obitava zaštićena vrsta, a kada volonteri uoče životinju, prekidaju se sve aktivnosti na moru

Od ove godine ujedinila su se dva značajna nautička sajma u Miamiju i održao se prvi Discover Boating Miami International Boat Show. Jedan od najvećih i najznačanijih nautičkih sajmova u svijetu koji se ove godine odvijao na ukupno 6 lokacija. Nakon prošlogodišnje pauze zbog korone, nautička industrija je jedva dočekala nautički sajam, koji se umalo nije održao zbog morskih krava.

Volonteri iz udruge za zaštitu morskih krava Save The Manatee Club prosvjedovali su protiv održavanja sajma na lokaciji gdje je prirodno stanište ugroženih morskih sisavaca. Protivili su se postavljanju pontonskih riva, vezivanju stotina brodica te petodnevnom testiranju na toj lokaciji. Sporna je jedna od ukupno 6 lokacija na kojima se ove godine održava sajam, gdje se do sad nikad nije održavao nautički sajam.

Ugroženost ovih sisavaca nastupa zbog pomankanja hrane u podmorju, što je posljedica zagađenja, poručuju iz udruge Save The Manatee Club. Problem je u tome što je na spornoj lokaciji održavanja sajma morsko dno prekriveno hranom nužnom za preživljavanje morskih krava, a tijekom sajma se samo na toj lokaciji svakodnevno održava 150 testova brodica, što zbunjuje i tjera morske sisavce.

Za održavanje bilo kakvih aktivnosti na tom području potrebno dobiti posebnu dozvolu od regionalnog odjela za upravljanje okolišnim resursima Miami-Dade, što su organizatori dobili. Svoj zahtjev argumentirali su da brodicama neće upravljati građani, već licencirani kapetani, uz povećani oprez na sisavce. Prije dvije godine, na poziciju gradonačelnice došla je odvjetnica i ekološka aktivistica Daniella Levine Cave, koja je odobrila održavanje sajma uz strogo pridržavanje pravila, a koje između ostalog znači da ako se uoče morske krave, prestaje se sa svim aktivnostima na moru.

Za nadzor područja bili su zaduženi promatrači sa sveučilišta Nova Southeastern University, i pomorska policija, a u nadzoru su se služili i dronovima u zraku. Morske krave pojavljivale su se u više navrata, te je sajam u Miamiju bio prisiljen više puta prekinuti sve testove na moru na tom području, što je izazvalo pažnju posjetitelja sajma, kao i zaposlenika na sajamskim štandovima, ali i novinara.

Morske krave nisu se dugo zadržavale, svega po 30-ak minuta svaki puta kada bi se pojavile. Ipak, iz uprave sajma poručili su da i to malo zaustavljanje sajma ima snažan ekonomski utjecaj. Radi se o jednom od najvećih takvih sajmova u svijetu, te je procijenjeno da se tijekom 5 dana sajma, s preko 500 izlagača zavrti oko 1,34 milijardi USD i privuče preko 100 tisuća posjetitelja, pa je svako zaustavljanje utječe na ekonomiju sajma. Organizatori su poručili da su izlagači i posjetitelji svjesni važnosti očuvanja ugrožene vrste životinja, te nije zabilježen niti jedan incident.