more

Maurizio Cossutti dobio je zadatak pomiriti koncept regatnog krstaša s udobnošću potrebnom za čarter brod i u tomu je već na prvi pogled uspio. Na brodu od 16,7 metara to je, naravno, nešto lakše napraviti nego kad je u pitanju pet metara kraća jedrilica, ali ipak to valja konstatirati. Osim toga, postigao je i ono nešto za što Talijani imaju osobitog dara, a to je da brod krasno izgleda. Linije su mu moderne, okomite, čak malo unatrag nagnute prove, niske kabine koja se elegantno i lagano uzdiže put kokpita i niže, široke i otvorene krme. Eleganciju dodatno naglašavaju i tri uzdužna tamna stakla na bokovima jedrilice kroz koje u unutrašnjost prodire svjetlost.

Zadatak na koji je projektirajući More 55 trebalo posebno odgovoriti je prostranost koja je potrebna i na regatama u kokpitu i na palubi općenito, a isto tako i udoban smještaj za deset, sa skiperom i jedanaest članova posade bez obzira da li regatavaju ili opušteno plove dok su u čarteru. To je značilo da i u potpalublju treba biti do pet kabina, čim udobnijih, minimalno tri kupaonice i da salon bude dovoljno velik da čitava posada može u njemu udobno boraviti, da se može kuhati i jesti. Osim toga brod mora imati veliki gavon za jedrilje ili dodatnu skipersku kabinu. Cossutti je uspio sve to dobiti, a da izvana nije napuhao brod što se u posljednje vrijeme dosta često događa.

Naravno, zahtjevima dvostrukog pa i trostrukog načina uporabe valjalo je prilagoditi kolumbu, jarbol i jedrilje, palubnu opremu i pogon. Standardan gaz mu je 2,7 metara, kolumba je s bulbom, jarbol je Seldenov performance, aluminijski napravljen iz dva dijela, s tri križa. Škota glavnog jedra vrlo originalno se kvači na palubu, bolje reći pod palubu kokpita ispred dva kormilarska kola, ali se može u čistom čarteru zakvačiti i na krov kabine pa je na taj način moguće montiranje biminija koji prekriva kokpit. Način uporabe diktirao je i da se radi lakšeg upravljanja jedrima opremi lazy jack i lazy bag sustavom. Palubna oprema je optimizirana sa šest vinčeva (dva na električni pogon), deset Spinlockovih stopera, dva kormilarska kola, a za pogonski stroj je odabran Yanmar s hidrauličnom kopčom, osovinski vod i trokraka sklopiva propela.

more2