francuz

Mini jedrilicom oko svijeta

Francuz jedrilicom od 4 m oplovio pola svijeta,a sada planira graditi 2 m veću za plovidbu oko svijeta po 40. paraleli

Pedesetogodišnji minimalist iz Bretanje, Yann Quenet, koji se prošle godine otisnuo s Portugalske obale s ciljem da oplovi svijet na jedrilici od 4 metra koju je sam izgradio, sada se nalazi na pola puta i već planira gradnju 35 posto većeg plovila, jedrilice duge šest metara za plovidbu oko svijeta. Sada se nalazi na francuskom otočnom teritoriju u Tihom Oceanu, Novoj Kaledoniji gdje je odlučio napraviti dulju pauzu od plovidbe, a za to vrijeme razmišlja o novim projektima, ekstremnim destinacijama i brodovima dugim gotovo 6 metara, piše francuski Voiles et Voiliers.

Kazao je kako je crtanje brodova njegova strast i stalno ih crta. Nova jedrilica nastavit će tamo gdje stigao sadašnji Baluchon, a na gradnju veće se odlučio kako bi mogao ploviti u područjima višeg stupnja zemljopisne širine, pa i ekstremnih uvjeta. Yann njome planira najprije oploviti sjeverni Atlantski ocean, a zatim se uputiti prema krajnjem jugu Južne Amerike. Potom je mislio prevaliti sve oceane oko 40. stupnja zemljopisne širine.

Za VV je kazao da su glavni principi pri dizajniranju nove jedrilice bili zasnovani na četiri metra dugom Baluchonu, ali više namijenjena za krstarenje. Pa primjerice na ovoj maloj jedrilici nema tender, a zbog gaza svejedno mora plivati do obale.
Prva ideja je bila da napravi nekakav spoj krstaša i malog plovila poput Baluchona, za kojeg kaže da je lijep ali vrlo rustikalan.

Za početak, podijelio bi ga u dva dijela, pa bi prednji dio bio za vertikalno upravljanje, a srednji dio kabine više bi imalo oblik kokpita, dok bi na krmi povećao nosač da na to mjesto stane pomoćno plovilo. Oblik trupa će definitivno zadržati, za koje smatra da je najbolji za mala plovila, pa i za veće brodice, zbog toga što pruža više mogućnosti za spremanje stvari, hrane i vode.

U planovima je i instalacija genakera, ali to će ovisiti o budžetu. Isto je mislio sa sadašnjim Baluchonom, ali nije imao dovoljno novaca pa je odustao od te ideje. Inače, proračun za gradnju i opremanje Baluchona bio mu je 4 tisuće eura. Yann je dokazao da se za plovidbu oko svijeta i ostvarenje snova, ne treba imati golema sredstva.

Yann nije jedini koji prelazi Atlantski ocean u mini jedrilici, a svake godine održava se sve popularnija offshore regata Mini Transat u jedrilicama dugim 6,5 metara. Regata je podijeljena na one u klasi i one koju su timovi ili solo skiperi sami izgradili. Prošle godine je 33-godišnjak pokušao oboriti rekord, te se s Kanarskog otočja otisnuo u prelazak Atlantika na jedrilici dugoj jedan metar i 6 centimetara, no nakon 24 sata se okrenuo i odustao od pothvata. Rekord i dalje drži jedriličar Hugo Vihlen, koji je 1993. godine preplovio Atlantski ocean u jedrilici dugoj 162 cm.